Ülserin sonu kanser

'Mide ağrısıdır geçer' diye düşünmek gastrit ve ülserin ilerlemesine, kansere dönüşmesine yol açıyor. Uzmanlar, 'Bu hastalık ihmale gelmez' diye uyarıyor..

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Ocak 2016 Güncelleme 04 Ocak 2016, 00:00
Ülserin sonu kanser

İÇİNDEKİLER

Sağlıksız ve düzensiz beslenme mideyi vuruyor. Erkeklerde akciğerden sonra ikinci, kadınlarda meme ve akciğer kanserinden sonra üçüncü sırada gelen mide kanserinin birçok sebebi olabileceği gibi, tedavi edilmeyen ülser ve gastrit gibi hastalıklar da kansere dönüşüyor. Uzmanlar, mide kanserinin oluşum aşamasını ise şöyle anlatıyor: "Kontrolsüz ve hızlı şekilde bölünmeye başlamış anormal bir hücrede başlar. Aşırı bölünme ile sayıları artan anormal (kanser) hücreler, 'tümör' denilen kitleyi oluşturur. Etraf dokulara yayılıp onların fonksiyonlarını bozar. Hastalık ilerledikçe lenf ve kan damarları yoluyla uzak organlara yayılıp metastaza yol açar." Mide kanserinin belirtileri arasında; ağrı, yanma, şişkinlik, iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk, erken doyma, kilo kaybı yer alıyor.

ERKEN TANI ÖNEMLİ
Tümör midenin yemek borusuna yakın kısmını tutarsa; yutma güçlüğü, bulantı ve kusma görülür. Mide kanserinin erken tanısında endoskopi önemlidir. Endoskopik olarak midenin incelenmesi ve şüpheli lezyonlardan biyopsi alınarak patolojik incelenmesi ile tanı konur. Ultrason ve tomografi ile hastalığın yayılıp yayılmadığına bakılır. Tedavide ise cerrahi yöntemlere başvurulur. Kemoterapi, radyoterapi uyulanır.

YOĞURT YİYİN
Cerrahi müdahale uygulanan mide kanseri hastalarına kemoterapi sırasında greyfurt, sucuk, salam, sosis, konserve yasak. Hastaların günde 5-7 öğün beslenmesi gerekiyor. Yoğurt, peynir, çökelek, köy yumurtası yemeleri gerekiyor. Günde bir yemek kaşığı zeytinyağı şart. Elma ya da elma suyuyla birlikte meyan kökünün tozu da tüketilmeli.

ACI DA FAYDALI
Midesinde veya on iki parmak bağırsağında ülseri olmayanlara acılı gıdalar iyi geliyor. Acılı biber kanserden koruyor. O nedenle Güneydoğu Anadolu'da çok fazla kanser vakası görülmemekte dir. Mide kanseri vakaları Karadeniz Bölgesi'nde daha çok görülür ki burada çok acı tüketilmez.

MİDE KANSERİNDE RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
* Yaş; ileri yaşlarda daha yaygın görülen bir hastalıktır.
* Sigara; mideye en fazla zarar veren faktörlerin başında gelir.
* Alkol.
* Tütsülenmiş, tuzlanmış, kızartılmış yiyeceklerin tüketimi.
* Daha önce mide ameliyatı geçirmiş olmak.
* Aile bireylerinde kanser olması.
* Mide polipleri.
* Helicobakteri enfeksiyon.
* B12 vitamini eksikliği.

KORUYUCU KALKANLAR
C vitamini yönünden zengin yiyecekler; turunçgiller, yeşil sebzeler, domates, çilek, kuşburnu, maydanoz, karalahana, şalgam yaprağı, asma yaprağı, yeşil sivribiber, karnabahar mide kanserine karşı korur.
Armut, elma, muz, incir, barbunya, kırmızı ve yeşil mercimek, badem, yer fıstığı, ceviz kestane, kepek ekmeği, tam mısır unu gibi lifli besinler tüketmeye özen gösterin.
Yeşil çay içeriğindeki antioksidanlarla kansere karşı koruma sağlar. Günde 2 bardak yeşil çay içmeniz midenizi korumada etkili olacaktır.
Çilekte, kirazda bulunan bileşenler özellikle mide kanserlerinden korumada yardımcı olur.
Sarımsak, tahıllar, lahana, bürüksel lahanası, brokoli de bulunan fenolik asitler kanserojen maddelerin etkisi azaltır ve korur.
Salam, sucuk ve bazı pastırmalardan uzak durmak gerekir. Beklemiş ya da iyi saklanamamış hazır gıdalardan uzak durmalıyız.
Sağlıklı mide için tütsülenmiş yiyeceklerden ve turşulardan uzak durmak gerekir.