Günümüzde vücutta ortaya çıkan bir
kanser halinde hangi hastaya
hangi beslenme tarzının uygulanması gerektiği çok önemli hale geldi. Bu nedenle her kanser hastasının diyetinin birbirinden farklı olması gerektiği belirtilirken, uzmanlar her kanser türüne özel beslenme programı tavsiye etti. İşte kanser beslenme ilişkisine dair özel bilgiler:
AKCİĞER KANSERİNE TERE
Sarı ve yeşil sebze tüketmenin Japonya'da özellikle akciğer kanserine bağlı olarak ilerleyen ölüm oranlarını azalttığı belirtiliyor. Özellikle brüksel lahanası, brokoli, maydanoz,
kıvırcık, tere, roka, fesleğen gibi sebzelerin tedavi edici özellikleri bulunuyor. Bu besinler kanın akışkanlığını artırdığı için bunları tüketen kişilerde kan sulandırıcıların etkileri de artıyor.
YEMEK BORUSU KANSERİNE MUZ
Özofagus (yemek borusu)
kanserli hastaların yeşil ve sarı sebzeleri daha az, eti ise daha fazla tükettikleri belirtiliyor. Singapur'da yapılan bir çalışmanın sonuçları
yemek borusu kanserinde tatlı patates ve muzun etkisine dikkat çekiyor. Bunlar yemek borusu kanseri hastalarının çok tüketmeleri gereken besinler arasında bulunuyor.
KOLON KANSERİNE SÜT ÜRÜNLERİ
Kanserli hastalara ameliyattan sonra protein desteği açısından protein olarak süt ve süt ürünleri öneriliyor. Hastaya verilen sütün laktozsuz veya yağsız olması tercih ediliyor. Probiyotik zenginliği yönünden özellikle
kolon kanserinde tercih edilmesi gereken besinler
arasında ilk sıralarda kefir yer alıyor.