Kuşburnu tüket depresyonu defet

Sonbahara sayılı günler kalmışken, vücudu mevsim geçişlerine hazırlamak gerekiyor. Dr. Tuba Tapan, dinçliği artıracak, depresyondan koruyacak önerilerde bulunuyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Ağustos 2015 Güncelleme 25 Ağustos 2015, 00:38
Kuşburnu tüket depresyonu defet

İÇİNDEKİLER

Mevsim geçişlerine vücudun hazırlanmasında beslenme düzeninin etkisi büyük rol oynuyor. Özellikle yazdan sonbahara geçişte alınan kiloların da verilmesi önem taşıyor. Doku yapımı ve onarımındaki güçlü etkileri nedeniyle proteinlerin, günlük beslenmeden eksik edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Florence Nightingale Hastanesi, Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan sonbahar-beslenme rehberiyle vücudu geçiş dönemine hazırlamanın formüllerini sunuyor...

B12 OLMAZSA OLMAZ
B12 vitamini eksikliği, sinir sisteminde oldukça etkilidir. Yumurta, et, süt ve yoğurt gibi hayvansal ürünlerde yoğun olarak bulunur. Yüksek proteinli besinler endorfin ve seretonin hormonunu artırır. Sonbaharda beslenmenizde protein içeriği yüksek beslenmek, üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi geldiği gibi Omega-3 ve B 12 vitamini içermesinden dolayı, oluşabilecek, depresyon ve bunalım halini ortadan kaldırmada yardımcı olur.

DİNÇLİK SIRRI FISTIKTA
Antioksidanlar, sabah yorgun uyanmayı önler, mutsuz ve karamsar ruh halini ortadan kaldırır. Özellikle selenyum eksikliği depresyona, mutsuzluğa ve karamsar düşüncelere neden olabilir. Yumurta, tam tahıllar, Brezilya fındığı ve ton balığı selenyum zenginidir. C vitamini bağışıklık sistemini güçlü kılmaktadır. Kuşburnu, turunçgillerden, domates, biber, maydanoz, soğan, kırmızı ve mor meyveler, yeşilbiber, brokoli ve yeşil salatalar C vitamini almanızı sağlar.

DEPRESYONA AVOKADO
Guava antioksidan meyvelerden biridir. İçinde yüksek oranda likopen ve C vitamini bulunur. Pembe greyfurtta antioksidandan oldukça zengindir. Avokado antioksidan olan E vitamininden oldukça zengindir. Sonbaharda güçlü bir metabolizmaya sahip olabilmek için, kilo kontrolü sağlamak için, depresyon ve mutsuzluk yaşamamak için bu besinleri tüketmek gerekmektedir.

YAZ KİLOLARINA KİNOA...
Yazın alınan kiloların sonbaharda verilmesi için kinoa ile yapılan salatalar, ya da kinoa pilavı yapılabilir. Ayrıca gluten içermediğinden dolayı, gluten intoleransı olanların da rahatça tüketebildiği bir besindir. Laktoz intoleransı olup da süt içemeyen bireyler de 5 yemek kaşığı kinoa ile 1 su bardağı sütten daha fazla kalsiyum almaktadırlar.

YORGUNLUĞA OMEGA-3
Balıkta, cevizde ve sebzelerden semizotunda bolca bulunan Omega-3 depresyonu önlediği gibi, depresyon tedavisinde de kullanılır. Sonbaharda balıklar bollaşır, haftada 3 gün balık tüketimi günlük Omega-3 gereksinimini karşılar.

AVOKADOLU KİNOA SALATASI
1 avokado
1 su bardağı kinoa
1 kırmızıbiber
1 orta boy kırmızı soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 limon suyu
1 tutam tuz
2-3 adet çeri domates.
1 su bardağı kinoayı 2 su bardağı suyla suyunu çekene kadar haşlayın. Limon suyu, zeytinyağı ve tuzunu ekleyin. Soğanları ve kırmızıbiberi doğrayıp, avokado ile karıştırın. Karışımı kinoa ile birleştirin domates ile süsleyip servis edin.