Adrenal yetmezliği öldürüyor

Böbrek üstü bezlerinin işlevsel bozukluğu olarak tanımlanan adrenal yetersizliği ölümlere yol açıyor. Uzm. Dr. Taşkale bu hastalığın bilinmeyenlerini anlatıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Ağustos 2015 Güncelleme 21 Ağustos 2015, 00:04
Adrenal yetmezliği öldürüyor

İÇİNDEKİLER

Son zamanlarda sıkça duymaya başlanılan adrenal bez yetmezliği rahatsızlığı, böbrek üstü bezlerinin işlevsel olarak bozulması olarak da tanımlanıyor. Medical Park Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Gürkan Taşkale, can sıkan bu rahatsızlığın bilinmeyenlerini şöyle ifade ediyor:

NASIL ORTA YA ÇIKAR?
Adrenal bez (böbrek üstü bezi) yetersizliği, hem böbrek üstü bezinin hem de kendisini çalıştıran hipotalamus ve hipofiz dediğimiz organların hastalıkları sonucu gelişebilir. Kalıtsal hastalıkların sonucunda, hipotalamus, hipofiz bezinin ameliyatla alınması sonucu da gelişebilir. Primer adrenal yetersizlik ise vücudun savunma sistemi hatası sonucu gelişen otoimmun dediğimiz yolla gelişebilmektedir.

KİMLER RİSK ALTINDA?
Eski tüberküloz, AİDS, kanser hastaları, ailesinde otoimmun hastalığı olanlar (hashimoto hastalığı ve tip 1 diyabet vb.) hipofiz ameliyatı olanlar riskli gruplardır. Kan sulandırıcı ilaç alanlarda böbrek üstü bez kanamaları da adrenal yetersizlik ile sonuçlanabilir.

BELİRTİLERİ NELERDİR ?
Belirtiler aniden ortaya çıkabildiği gibi yavaş yavaş gelişebilir. Halsizlik, güç kaybı iştahsızlık ve zayıflama, bulantı ve kusma, ayağa kalkınca baş dönmesi, tansiyon düşmesi, çarpıntı, aşırı terleme, ishal, sık kan şekeri düşmesi genel şikayetlerdir. Ayrıca sebebi olan hastalıklara özgü bazı belirti ve bulgular doktor tarafından saptanabilir.

TEDAVİSİ
Tedavisi sebep olan asıl nedenin tedavisi ile birlikte eksik olan hormonun yerine konması şeklinde yapılır. Tedavi mutlaka endokrin uzmanı tarafında takip edilmelidir. Tedavi edilmemesi halinde hayat kalitesinin düşmesi bir yana koma ve
ölümle sonuçlanabilir.