Bu riski göze alın!

Meme kanseri taramasında kullanılan yöntemlerin avantaj ve dezavantajları Dünya Sağlık Örgütünün Fransa'da düzenlediği toplantıda bilim adamlarınca masaya yatırıldI. Son yıllarda mamografi kullanımı ile karşılaşılan gereksiz teşhisler ve radyasyona bağlı ortaya çıkabilecek kanserlerin değerlendirildiği toplantıda, söz konusu risklerin mamografi ile kurtarılan hayatlar kıyaslandığında önemsiz olduğu ve göz ardı edilmesi gerektiği sonucuna varıldı.

Giriş Tarihi 05 Haziran 2015, 00:00 Güncelleme 05 Haziran 2015, 11:10
Bu riski göze alın!

İÇİNDEKİLER

Meme kanseri taramasında kullanılan yöntemlerin değerlendirildiği Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansının (IARC) toplantısında, mamografinin hasta üzerindeki riskinin avantajlarıyla kıyaslandığında önemsiz olduğu ve göz ardı edilebileceği konusunda görüş birliğine varıldı.

Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, meme kanseri taramasında kullanılan yöntemlerin avantaj ve dezavantajları, Fransa'da 16 ülkeden 29 bilim adamının katılımıyla düzenlenen IARC'nin toplantısında masaya yatırıldı.

50-69 YAŞ ARASINDA NET FAYDA SAĞLIYOR
IARC Rehberlerinden Sorumlu Bilim Adamı Dr. Lauby Secretan da mamografi ile taramanın yarar ve zararları dikkatli düşünüldüğünde 50-69 yaş arasında net fayda sağladığını, ölüm riskinde gözlenen düşüşün, mamografinin istenmeyen etkilerine kıyasla üstün geldiğini ifade etti.

Toplantıya ilişkin hazırlanan raporda, mamografi ile meme kanseri taramasının ölümleri yüzde 40 azalttığı kaydedilerek, "Son yıllarda mamografi kullanımı ile karşılaşılan gereksiz teşhisler (overdiagnosis) ve radyasyona bağlı gelişebilecek kanserler önemli tartışmalara sebep olmuşsa da bahsedilen riskler mamografi ile kurtarılan hayatlarla kıyaslandığında önemsizdir ve göz ardı edilmelidir" ifadesine yer verildi.

Sağlık personelinin muayenesi ile daha küçük boyutta ve erken evrede tümör tespiti sağlanabileceği ancak bu yöntemin meme kanserinden ölümleri azalttığına dair veri bulunmadığı belirtildi.

Toplantıya katılan 29 bilim adamının tüm bilimsel çalışmaları inceleyerek yaptığı değerlendirme, dünyanın en prestijli dergilerinden "The New England Journal of Medicine"da (NEJM) yayınlanacak.