Nohut mercimek hastalıklara şut çek!

Kaliteli ve uzun bir yaşam için hastalıklara karşı dikkatli olmak gerekiyor. Uzmanlar, 'Doğru beslen uzun yaşa' diyor ve rahatsızlıklara karşı şu önerilerde bulunuyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Haziran 2015 Güncelleme 03 Haziran 2015, 00:07
Nohut mercimek hastalıklara şut çek!

İÇİNDEKİLER

Diyabet, menopoz sonrası sıkıntılar, romatizma ağrıları yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Doğru besinler tüketmek ise bu hastalıklarla başa çıkmada önemli rol oynuyor. 'Taze-meyve-sebze, kurubaklagiller ve bazı baharatlar mucize etkileriyle şifa dağıtıyor' diyen uzmanlar, bu gıdaları şöyle sıralıyor...

MENOPOZ
Nohut: Sebze hormonu fitoöstrojen içerir. Bunlar östrojenin vücuttaki etkilerini dengeler ve menopozun yarattığı etkilere karşı korur. Sebze proteininin en zengin kaynaklarından birisidir.
Üzüm: İçerdiği elajik asit sayesinde menopozun neden olduğu kemik erimesine karşı korur. Kandaki östrojen seviyesini yükselterek de menopoz semptomlarını en aza indirir.
Kuru erik: Sadece 2-3 adet yemek dahi vücudun ihtiyacı olan antioksidanları karşılar. İdrar yolları kaslarını rahatlatır. Bu da kolon kanserine karşı korur. Demir, A vitamini, B6 vitamini ve potasyum içerir. İçerdiği yüksek orandaki bor minerali sayesinde menopoz dönemindeki kadınlarda östrojen seviyesini dengede tutar. Tatlı patates: Adrenal salgılayan bezleri güçlendirerek vücuda enerji sağlar. Fosfor, magnezyum, kalsiyum, C vitamini, potasyum ve folik asit içerir.

ROMATİZMA
Enginar: Vücuttaki zehiri atma etkisi sayesinde başta romatizma olmak üzere gut hastalığı ve eklem yanmasına karşı birebirdir. Folik asit ve potasyum kemikleri güçlendirir.
Domates: C vitamini zengini olan domates romatizmaya karşı etkilidir. Tahıl: İçerdiği doğal kimyasallar, romatizmanın yol açtığı eklem yanmaları ve romatizmal ağrıları hafifletir.
Kekik: Timol adı verilen bir tür doğal yağ, vücuttaki diğer yağların parçalanmasını sağlar. Kekik yağı banyoda sürüldüğü zaman romatizma ağrılarını azaltır.
Zencefil: Uyarıcı etkileri kan kan damarlarını genişletip kan dolaşımını artırarak, romatizma ağrıları ve yanmaları yok eder.

DİYABET
Kuru fasulye: Lif açısından zengin bir besindir. Bu da diyabet riskini büyük oranda azaltır.
Mercimek: B vitamini, demir, kalsiyum, potasyum, fosfor ve magnezyum içerir. Çözünebilir lif içermesi sayesinde kandaki kolesterol oranını düşürür. Bu nedenle diyabet ve kalp hastaları için müthiş bir besindir.

BAŞ AĞRISI
Nane: Nane çayı baş ağrılarını dindirmek için birebirdir. İçerdiği mentol ve mentol doğal yağları sayesinde mideyi rahatlatma etkisine de sahiptir. Biberiye: Kimyasal içerikleri sayesinde doğal bir ağrı kesici görevi görür.

ÜLSER
Lahana: Ülseri olan kişiler için tonik, yani mideyi temizleyici etki yaratır. Yüksek oranda C vitamini içerir. Kırmızı lahana vücutta antioksidan özelliğe sahip A vitamini içerir.
Kanseri önleyici etkiye sahiptir. Çiğ olarak salatalara katılması tavsiye edilir.