Ananas ve tarçınla yorgunluğu atın

Yoğun koşuşturma temposu ile yaşanan ağır kış şartları vücudu olumsuz etkiliyor. Bahar aylarına hem zihnen hem de bedenen dinç girmenin yolu ananas ve tarçın ikilisinden geçiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Şubat 2015 Güncelleme 25 Şubat 2015, 11:11
Ananas ve tarçınla yorgunluğu atın

İÇİNDEKİLER

Bahar aylarına yaklaştığımız şu günlerde kış yorgunluğu, bitkinlik ve halsizlik yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Bahar aylarına daha zinde ve dinç girmenin yolu ise yine doğru bir beslenme düzeninden geçiyor. Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar, beynin genç kalmasını sağlayacak, iş, okul ve günlük yaşamda başarıyı getiren şu önerilerde bulunuyor...

ANANAS: Ananasın üzerine 1 çay kaşığı tarçın serperek hem tatlı ihtiyacınızı bastırabilir hem de not defterinize elveda diyebilirsiniz.

BİR DİLİM EKMEK: Beynin yaşlanmasını yavaşlatmak için her öğünde en az 1 dilim ekmek tüketmek gerekiyor. Özellikle tam tahıllı ekmek tüketimi beynin genç kalması için önemlidir. D vitamini: D vitamini de beynin genç kalmasını sağlayan vitaminlerdendir. Bu vitamin için en etkili kaynak ise güneş ışığıdır. Her gün 15 dakika güneşlenin.

E VİTAMİNİ: E vitamini beyin sağlığı açısından en temel antioksidanlardan birini oluşturuyor. Bu vitamin özellikle tahıllarda bolca yer alıyor. Bu nedenle bulgur, esmer pirinç, karabuğday, çavdar, kinoa, yulaf gibi besinlere günlük diyetinizde mutlaka yer verin.

KIRMIZI MEYVELER: Polifenol içeriği yüksek kırmızı meyveler de beyni genç tutan besinler arasındadır. Tam bir antioksidan deposu olan nefis ara öğün alternatifleri kırmızı meyveler; serbest radikalleri nötralize ederek yaşlanmaya karşı beyninizin direncini artırıyor.

B12 VİTAMİNİ: Et, tavuk, balık, süt, yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinlerde bulunuyor. Haftada 3 gün kırmızı et, her gün 4 porsiyon süt ve süt ürünü ve her gün 1 yumurta tüketimiyle B12 kaynaklarından faydalanabilirsiniz.

BALIK: Omega-3 yağ asidinden zengin, trans yağ asitlerinden fakir bir beslenme düzeni beyin sağlığı açısından oldukça önem taşıyor. Balık, içerdiği Omega-3 yağ asidi ile unutkanlığınıza mucize çözüm oluyor. Omega-3 beyinde sinir iletimini artırma özelliğiyle yaşlanma sürecini azaltıyor.

YOĞURT: İster ayran olarak ara öğünlerde tüketin, ister yoğurt ya da cacık olarak ana öğünlerinizin yanında ama unutkanlığı önlemek istiyorsanız yoğurt tüketimi şart! Yoğurdun içerisindeki tirozin adlı madde sadece unutkanlığınıza çare olmuyor, aynı zamanda beyninizi uyararak hızlı düşünmenize ve enerjik olmanıza da katkıda bulunuyor.

CEVİZ: Şekli itibariyle de beyne benzeyen besin ceviz, hem E vitaminiyle hem de Omega-3'le beyin hücrelerinize sağlık, size de rahatlık veriyor. Her gün kahvaltınızda 2 tüm ceviz tüketin.

HAVUÇ:1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve bol limon ile tüketeceğiniz bir tabak havuç salatası unutkanlığınıza ilaç gibi gelecek.

ÇAY: Yapılan çalışmalarda yeşil ve siyah çayın Alzheimer hastalarında birçok yönden mücadele ettiği anlaşıldı. Yeşil çayın etkisi siyah çaya göre daha uzun süreli olmakla birlikte iki çayın da akıl fonksiyonlarına olumlu etkisi biliniyor. Badem: Ara öğün olarak her gün 10 adet çiğ badem ile beyninizi genç tutun.