Uykusuzluğa deniz tuzu

Zararlarına sıkça değinilen tuzun aslında çok da faydalı olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar uyku problemlerinden diyabete kadar birçok rahatsızlığa iyi geldiğini belirtti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Şubat 2015 Güncelleme 24 Şubat 2015, 00:07
Uykusuzluğa deniz tuzu

İÇİNDEKİLER

Kimi az kimi çok ama hemen hemen herkes yemeklerinde tuz kullanır.
Tuzun zararları ise hep anlatılır.
Uzmanlar tuzun faydalarının geri plana atılmasının doğru olmadığını aktararak, "Tuz yüksek miktarda sodyum içerir aynı şekilde az miktarda demir vardır. Bunların dışında tuzda kalsiyum, potasyum, magnezyum, çinko, bakır bulunmaktadır. Tuzun içerdiği mineraller sağlık açısından birçok fayda sağlar" şeklinde konuşuyor.
Özellikle deniz ve kaya tuzlarının çok yararlı olduğunu ifade eden uzmanlar şu faydalarına değiniyor...
Sindirime Faydaları:
Deniz tuzu tükürük bezleri vücutta sindirimi sağlamak için tükürük bezlerini uyarır, bu uyarı hızlı sindirimi kolaylaştırır. Böylece deniz tuzu kabızlığı önleyerek sindirim sistemine katkıda bulunur ve bağırsaklar aracılığı ile küçük besin parçalarının emilimi sağlanır.
Solunum Sorunları:
Tuz astım, bronşit ve saman nezlesi olarak bilinen solunum yolu rahatsızlıklarına büyük ölçüde yardımcı olur. Tuz, daha kolay solunum sağlamak için balgam üretimini yavaşlatarak solunum sistemindeki enfeksiyonu yok eder. Bir çay kaşığı tuz aynı zamanda sinüs ve bronş tıkanıklığını açar.
Güçlü Bağışıklık Sistemi:
Deniz tuzu, anti viral özelliklere sahip dünyanın en eski antibiyotiklerindendir Bu özelliğinden dolayı antibiyotik görevi görür, fakat aynı zamanda antibiyotiklerin etkisini düşürür. Deniz tuzu, virüs, ateş, grip gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kilo sorunu:
Deniz tuzu su tutmayı önlemenin yanında sindirimi artırarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Ayrıca kabızlık sorunlarını da ortadan kaldırarak kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
Os teoporoz:
Sağlıklı kemikler için faydalı olan tuzun yaklaşık 4/1'i kemiklerde depolanmaktadır. Su ve tuzun kemiklerde eksikliği sodyum eksikliğine bu da kemiklerin zayıflamasına neden olur.
Böylece aşırıya kaçmadan düzenli olarak su ve tuz tüketimi yapılmalıdır.
As it Seviyesi:
Kas ve sinir sistemi sağlığı için bünyede asit seviyesinin sağlıklı düzeylerde olması oldukça önemlidir. Tuz bu asit seviyesini dengeler.
Kas Spazmlarını Önler:
Potasyum kasların sağlıklı şekilde çalışması için hayati önem taşır. Deniz suyu kaslarda yaş seviyesini dengeler ve sağlıklı emilimin oluşmasına katkıda bulunur. Böylece kas ağrıları, spazmlar ve kramplara engel olur.
Diş Sağlığı:
Tuz diş sağlığında önemli rol oynar. Bu özelliğinden dolayı diş macunlarında katkı maddesi olarak kullanılır.
Ev yapımı deniz tuzu ve kabartma tozu karıştırılmış macunu dişlerinize uygulayabilirsiniz.
Bu hem dişlerin temizlenmesini sağlar hem de diş minelerini güçlendirir.
Diyabete Faydaları:
Deniz tuzu vücutta uygun kan şekeri düzeyini korumak için yardımcı olarak insülin ihtiyacını azaltabilir. Bu özelliği sayesinde diyabet eğilimi olan bünyelere faydalıdır.
Depresyon ve Uyku Problemleri:
Bazı kişilerde tuz eksikliği yatarken ağızdan salya akıntısına neden olur. Tuz eksikliği su sıkıntısına neden olur ve bu yüzden tükürük bezleri aşırı balgam üretir. Yatmadan önce deniz suyu tüketmek aşırı tükürük üretimini engeller. Ayrıca, deniz tuzu, böylece, seratonin ve stres ile başa çıkmak için hormonlar için melatonin üreterek gece dinlenmeyi sağlar, depresyondan korur.