Boğaz enfeksiyonu kalbi vuruyor

Kışın sıkça karşılaşılan boğaz enfeksiyonları çocuklarda ciddi hasarlara yol açabiliyor. Doç. Dr. Kaşifoğlu, 'Enfeksiyonlar kalp kapakçıklarına yerleşip, kalp romatizmasına yol açabilir' diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Şubat 2015 Güncelleme 08 Şubat 2015, 00:16
Boğaz enfeksiyonu kalbi vuruyor

İÇİNDEKİLER

Soğuk havalarda en sık karşılaşılan boğaz enfeksiyonları adeta yaşamı tehdit ediyor. Hafife alınan bu durum karşısında ciddi uyarılarda bulunan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Timuçin Kaşifoğlu, çocuklarda sıklıkla kış aylarında görülen boğaz enfeksiyonlarından bazılarının kalp romatizmasına neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

5-15 YAŞ ARALIĞI DİKKAT
Kaşifoğlu, soğuk havalarda sık görülen boğaz enfeksiyonlarının bir bölümünün akut romatizmal ateş hastalığına yol açabildiğini söylüyor. Akut romatizmal ateşin daha çok kış aylarında, artan boğaz enfeksiyonlarına bağlı olarak, sıklıkla da 5-15 yaşlarındaki çocuklarda oluştuğunu anlatan Kaşifoğlu, şöyle devam ediyor: "Akut romatizmal ateşte en korkulan tablo, enfeksiyon etkeni olan mikroorganizmanın kalp kapakçıklarına yerleşerek yapısal bozulmaya yani kalp romatizmasına yol açmasıdır. Bu durum, kalp kapağında hasar, erişkin yaşlarda kalpte ritim bozuklukları ve artmış pıhtılaşma nedenli beyin damarlarının tıkanması ile felç gelişmesine de neden olabilir. Bu yüzden aileler, çocuklarının boğaz enfeksiyonlarını hafife almamalı, tedavi yoluna başvurmalıdır."