Vücudunuzu SEMİZleyin!

Kol gezen mikroplara karşı vücudun direncini artırmak gerekiyor. Bağışıklığı artıran semizotu ile hastalıklara karşı koymak mümkün

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Şubat 2015 Güncelleme 03 Şubat 2015, 00:00
Vücudunuzu SEMİZleyin!

İÇİNDEKİLER

C VİTAMİNİ içeren semizotu çok düşük kalori oranıyla (100 gram semizotu 16 kalori içeriyor) kilo kontrolü/kilo verme için tüketilmesi önerilen sebzeler arasında yer alıyor. Semizotunun bir diğer özelliği ise pek çok sebzeden daha yüksek oranda Omega- 3 yağ asidi ve antioksidan içermesi. Uzmanlar bu faydalı sebzenin tüketiminin hastalıklara karşı kalkan olduğunu bildiriyor. Semizotunun sağlığa faydalarını şöyle anlatıyor... t Kalp hastalıkları: Hayvansal gıdalarda bulunan EPA, DHA ve bitkilerde bulunan ALA Omega-3 yağ asitleri için tek kaynağımız tükettiğimiz besinlerdir. Çünkü vücudumuz bu yağ asitlerini kendi kendine üretemiyor. Omega 3 yağ asitlerinin sağlığımıza en önemli etkisi ise kandaki yağ oranını (trigliseridler) düşürerek kalp ve damar hastalıklarından korunmamızı sağlaması. t Alzheimer: Son yıllarda yapılan bazı araştırmalarda Omega-3 yağ asitlerinin depresyon, astım, dikkat eksikliği gibi sorunların görülme riskini azalttığı ve bu hastalıkların tedavi sürecine yardımcı olduğunun altı çiziliyor. Yine yapılan bilimsel çalışmalara göre yeterli miktarda Omega 3 yağ asidi almak Alzheimer ve bunama gibi beyin fonksiyonlarında meydana gelen problemlerin ortaya çıkmasını önlüyor. Doktorunuzun tavsiyesi ile Omega-3 takviyesi kullanmak bir seçenek olabilir ancak Omega-3'ü tükettiğiniz gıdalardan almak istiyorsanız her hafta en az 3 öğün hamsi, lüfer, sardalye, ton balığı, uskumru veya somon yemelisiniz. t Vitamin ve mineraller: Semizotu başta C ve A vitamini olmak üzere pek çok vitamin (niasin, riboflavin, folat, B6 vitamini) içeriyor. Aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, manganez mineralleri bakımından oldukça zengin bir sebze olarak öne çıkıyor. t Antioksidan etkisi: Antioksidan vitaminler olarak kabul edilen A ve C vitaminlerini bol miktarda içeren semizotu bu özelliğiyle "süper sebze" olarak bilinen ıspanaktan daha fazla antioksidan etkiye sahiptir. Bağışıklığı artıran bu harika besin soğuk algınlığına karşı da oldukça faydalıdır. t Göz sağlığı: Mükemmel bir A vitamini kaynağı olan semizotu, yeşil yapraklı sebzeler arasında en değerli olanıdır. A vitamini, bilinen güçlü doğal bir antioksidandır ve görme için gereklidir. A vitaminini önemli işlevleri arasında; sağlıklı mukus zarının korunması ve sağlıklı bir cilt geliyor.

Halsizlik: Demir minerali, oksijenin vücut geneline taşınmasını sağlayan kırmızı kan hücrelerinin üretiminde kritik bir rol oynar. Demir eksikliği halsizlik başta olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Ispanakla aynı oranda demir içeren semizotu demir eksikliğine karşı tüketilmesi önerilen sebzeler arasında yer alıyor.

KANI TEMİZLER
Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.