Pancar yorgunluğu harcar

Kış yorgunluğuna karşı pancar tüketilmesini öneren Dr. Özgür Şamilgil, 'Bağışıklığı güçlendiren pancar, tansiyonun yükselme riskini de azaltır' diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ocak 2015 Güncelleme 28 Ocak 2015, 01:40
Pancar yorgunluğu harcar

İÇİNDEKİLER

MEVSİMSEL depresyon en sık kış aylarında görülüyor. İstanbul Florence Hastanesi Sağlıklı Yaşam Merkezinden Dr. Özgür Şamilgil, kış yorgunluğuna çözüm olarak doğru beslenmek gerektiğini belirtiyor. "Kolay hastalanmamak için probiyotik yani faydalı bakteri içeren doğal yoğurt, sarımsak, soğan, sirke ev yapımı turşu, boza, kefir, şalgam, bol taze koyu yeşil, koyu kırmızı, mor renkli sebzeler, nar, sarımsak, soğan ve narenciye tüketimi önemli" diyen Dr. Şamilgil, şu önerilerde bulunuyor:

'ŞEKERDEN KAÇININ'
" Kuşburnu, nane-limon, zencefil, tarçın gibi çaylar kışın bolca tüketilen pancar bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Şekerliunlu gıdalardan uzak durup, bu gıdaları tüketmek önemli.Pancar ayrıca tansiyon yükselmesi riskini azaltıyor. Ancak, faydalı maddelerin bozulmaması için 10- 15 dakikadan fazla kaynatılmaması önem taşıyor." Dr. Özgür Şamilgil kış depresyonundan kurtulmanın diğer yollarını ise şöyle anlatıyor:
Sofraya aç oturun: Yemek saatini kaçıranların veya yemek saatinden önce fazla acıkanların, 4-5 adet kavrulmamış badem, ceviz, fındık tüketmesi açlığı yatıştırıyor ve zindelik sağlıyor.
Egzersiz yapın: Günde 2 saatten fazla TV seyretmek kalp hastalığı riskini 2 kat arttırıyor. Düzenli egzersiz meme ve kolon kanseri riskini % 25-30 azaltıyor.
Çay-kahve molaları: 2-3 saatte bir 5 dakikalık çay-kahve molası vermek, dinçlik verir, konsantre olmayı kolaylaştırır. Taze demlenmiş bu içeceklerde antioksidan maddeler bulunur.

HER ŞEYİN BAŞI DELİKSİZ UYKU

6-8 saatlik iyi bir gece uykusunun önemine değinen Dr. Özgür Şamilgil, "Bölünmüş, kalitesiz, eksik ya da fazla uyku, bağışıklık sistemini bozuyor, hafızayı önemli ölçüde zayıflatıyor, dikkat dağınıklığı yaratıyor" diyor. Dr. Şamilgil, uykusuzluğun yol açtığı hasarı şöyle anlatıyor: "Zihinsel ve fiziksel performansı düşürüp problem çözme yetisini azaltıyor. Şeker hastalığına yatkınlığa, tokken bile sık acıkmaya (gece nöbeti tutanlarda) kilo artışına neden oluyor. Stresle ilişkili, kalp, tansiyon, mide, bağırsak, psişik hastalıkları arttırabiliyor. Hastalıklara karşı dayanıklılık sağlayan gençlik hormonu denen büyüme hormonunun azalmasına neden oluyor. Kronik uykusuzluk herhangi bir nedenden ölüm riskini 3 kat arttırıyor. 5 saatten az veya 9 saatten fazla uyumak kalp krizi, inme riskini yüzde 50 kadar yükseltiyor.