Tümör düşmanı brokoli

Enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan brokoli, içerisindeki indol adlı madde ile tümör oluşumunu engelliyor. Kanserle mücadelede ise star besinler arasında yer alıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Aralık 2014 Güncelleme 15 Aralık 2014, 01:42
Tümör düşmanı brokoli

İÇİNDEKİLER

Yoğun vitamin ve minerallerin yanı sıra çok güçlü anti-kanserojen bileşenleriyle sebzelerin starı brokoli her derde deva. Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, "Kansere karşı oldukça etkili olan brokoli, tümör oluşumunu engeller. Bol bol tüketmekte fayda vardır" şeklinde konuşuyor. Prof. Dr. Mocan, brokolinin faydalarını şöyle sıralıyor...
Brokolide bulunan indol adlı bileşikler, kansere karşı potansiyel silahlardır. İndoller hassas hücrelerde tümör oluşumunu tetikleyen östrojenleri etkisiz hale getiriyor.
Beta-karoten hücre zarını hasarlara karşı koruyan bir antioksidandır. Beta karotenin, güçlü bir kanser savaşçısı olduğunu vurgulayan uzmanlar, yemek borusu, mide, bağırsak kanserleri tehlikesini azalttığını ifade ediyor.
İçerisinde bulunan C vitamini de bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Yani özellikle bu mevsimde brokoli pek çok gribal enfeksiyonları engellenmesinde etkili olur.
Mineral ve demir eksikliğini gideren brokolinin vitamin deposu olduğunu bildiren uzmanlar, suyunun havuç veya elma suyu ile karıştırılarak içilmesinin de faydalı olduğunu kaydediyor.
Tansiyonu dengeler
Bunun yanı sıra brokolideki potasyum hücrelerdeki sıvı dengesini sağlar. Kalp fonksiyonlarını ve kan basıncını normalleştirmeye yardımcıdır. Tansiyon düşürücüdür.
Brokoli mutlaka et yenilen öğünlerde garnitür olarak yada salata olarak alınmalıdır. Çünkü etin kansere neden olabilecek zararını brokoli yok eder.
Brokoli içerisinde bir başka kanser savaşçısı olan beta-karoten vardır. Günlük bir dal brokoli beta-karoten ihtiyacının yarısını, günlük C vitamini ihtiyacının ise 2 katını karşılar.
Çiğ ya da pişirilerek tüketilen brokoli, haşlandığında içerdiği vitaminlerin çoğu kaynayan suya geçeceğinden bu su dökülmeyip değerlendirilmelidir. Kalorisi düşük bir sebze olduğundan diyetlerde yer alan brokoli, dondurularak saklanmaya uygundur.