Çatlama iğnesi ile gebelik

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Ekim 2014 Güncelleme 02 Ekim 2014, 00:08
Çatlama iğnesi ile gebelik

İÇİNDEKİLER

SORU: 3 yıllık evliyim. Eşimin hareketli sperm sayısı düşük. Bize tüp bebek önerdiler ama biz istemiyoruz. İlaç tedavisiyle sperm sayısı artar mı? Bir de aşılama öneriliyor ama eşim güvenmediği için yapmıyor. Aşılama ve tüp bebek aynı mıdır? Yardımcı olur musunuz? Şimdiden teşekkürler.

CEVAP: Sayın okurum, sperm hareketliliğini ve sayısını nispeten artıran ilaçlar olabilir ama bunun için net sperm sayısını bilmemiz lazım. Erkekte sperm sayısı ve hareketi azsa kanda hormonlarına bakıyor ve testist ultrasonu istiyoruz. Buna göre tedavi planlıyoruz. Ama bunlarda da bir şey çıkmazsa ve sebebi bilinmeyen bir sayı azlığı ise o zaman da sigara gibi zararlı etkenlerden vazgeçmek spermi yıkayarak canlılık sayısını artırılabilir mi diye bakalır.
Attırılabiliyorsa da bu şekilde aşılama yapmak faydalı olur.
Sperm hareketi ve sayısı son derece azsa da tüp bebek gerekebilir. Sperm sayı ve hareketlerini bize göndererek daha net cevaplar alabilirsiniz.

SORU: 47 yaşındayım. Tüplerim açık dendi. Ama hamile kalamadım. Bu ay adetim 8 gün gecikti. Test yaptırdım HCG-BETA negatif çıktı.
Fakat ben kendimi hamile gibi hissediyorum. Arada bir ateş basıyor. Bunun sebebi nedir acaba? Yoksa menopoza mı giriyorum? Acilen çocuk sahibi olmak istiyorum. Ne yapmam gerektiğini söylerseniz sevinirim.

CEVAP: Sayın okurum, 47 yaşında çocuk sahibi olma şansınız ciddi şekilde azaldığı için acilen adetinizin 3. günü bizlere gelip yumurta sayısı ve hormonlarınıza bakmak lazım. Buna göre hemen bir tüp bebek tedavisine girilebilir. Onun dışındaki tedaviler çok başarılı olmamaktadır. SORU: 11 aydır korunmuyorum. Klomen tedavisiyle bu ay 2 büyük 3 tane de minik minik yumurtam oluştu. 14. gün USG'de biri 20,6, diğeri 15,8 mm yumurta saptandı. Aynı gün çatlatma iğnesi oldum. Bundan 36 saat sonra, doktor ilişki önerdi. Bu ay da hamile kalamazsam, ne yapmam gerekir?

CEVAP: Çatlatma iğnesi yapıldığı zaman genelde bir tane yumurta çatlar. Bu da 18 mm üzerindeki yumurtalardır. İğneden sonra 48 saat içinde 2 kez ilişki öneriyoruz. Eğer ilaçla 3 ay yumurtanızın çatladığı da anlaşılarak takip edilir ve gebelik olmazsa rahim filmi çekilip kanallar açıksa aşılamaya geçilebilir. Bu işlemin, uzmanlaşmış tüp bebek merkezlerinde yapılmasını öneririm.

Prof. Dr. Teksen Çamlıbel