Kemik hırsızına kılçıklı önlem

Sinsi ve yavaş ilerleyen kemik erimesi kadınları daha çok seviyor. Sakatlanmalara, kırıklara ve birçok ciddi rahatsızlığa neden olan bu hastalıktan kılçıklı sardalya, somon yiyerek korunabilirsiniz

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Mayıs 2014 Güncelleme 08 Mayıs 2014, 01:34
Kemik hırsızına kılçıklı önlem

İÇİNDEKİLER

Kemik yapısını ve sağlığını korumak, olası birçok hastalığın önüne geçiyor. Güçlü kemiklere sahip olmak için düzenli beslenme ve egzersizin büyük önem taşıdığını söyleyen Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan şöyle konuşuyor:

TAKVİYE GEREKİYOR
"Özellikle kadınların bu yönde daha özenli davranmaları gerekiyor. Çünkü kadınlarda osteoporoz nedeniyle kırık ve kemik sorunları erkeklere nazaran daha yüksektir." Düzenli beslenmenin yanı sıra, D vitamini takviyesi, kalsiyum ve protein almanın da gerekliliğine dikkat çeken Prof. Dr. Ziya Mocan, kemik erimesine karşı şu besinlerin tüketilmesini öneriyor:
Kılçıklı sardalya, kahvaltı gevrekleri, karalahana ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler de kemik erimesine karşı oldukça faydalıdır.
D vitamini bakımından zengin yağlı balıklar kemik erimesini geciktirir.
Soyalı ürünler tüketmeye özen gösterin.
Besinlerden alınan kalsiyumun kemik kaybını geciktirir. Genç kızların ve kadınların yeteri derece kalsiyum bakımından zengin gıda alması önemlidir.
Kalsiyum bakımından zengin kalsiyum sülfatlı tofu, somon konservesi, yağsız süt ürünleri osteoporozun etkisini azaltır.
Alerjiniz yoksa süt ve yağsız süt ürünleri en iyi kalsiyum kaynaklarıdır. Tavsiye edilen günlük D vitaminin yüzde 30'unu sağlayan yağsız yoğurt mideyi yumuşatmakta faydalıdır.
Bor minerali kandaki östrojen seviyesini artırarak osteoporozu önlemeye yardımcıdır. Kuru erik ve kayısı gibi kurutulmuş meyveler mükemmel bor kaynaklarıdır.
Günlük 100 gram kuru erik, günlük bor gereksiniminin büyük bölümünü karşılar.
Ayrıca vitamin ve mineral deposu olan kuru erikte, B1, B2, B3, B6, A, C ve E vitaminleri ile birçok mineral bulunur.

Geleceğe yatırım yapın
Kemiklerin yıpranması ve incelmesiyle ortaya çıkan osteoporozda kemikler kırılmaya karşı hassas olur. En hassas bölgeler kalça, omurga ve önkoldur. Geleceğe yatırım amaçlı olarak kalsiyum zengini gıdalar tüketin.