Menopoza badem

Prof. Dr. Mocan, 'Menopoz döneminde doğru beslenme çok önemli' dedi ve ekledi: Badem ve kayısı kadınların yaşadığı sıkıntıları en aza indirir

Menopoz, kadınlarda adet kanamalarının ve dolayısıyla üremenin sona ermesi anlamına gelir. Çoğu kadında menopoz, 45-55 yaşları arasında görülür. Bu dönemde kadınlar fiziksel ve ruhsal sıkıntılar yaşayabilir. Doğru beslenme ise bu sıkıntıları en aza indirir. Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, menopozun yarattığı sıkıntıları en hafif şekilde atlatmaya destek olan besinleri ayrıntılarıyla anlattı:
ENERJİ VERİR
Menopoz döneminde karbonhidratlardan zengin gıdalar (tahıllar, kurubaklagiller, patates vb.) tercih edilmelidir. Karbonhidratlar içeren besinler ile enerjinin yanı sıra vücudun çalışması için gerekli olan protein, vitamin, mineraller ve posa sağlanmış olur.
KORUYUCU VE TEDAVİ EDİCİ
Beslenmemizde posa içeriği fazla olan gıdalar, kuru baklagiller, tahıllar ve sebzemeyveler tüketilmelidir. Posanın, koruyucu ve tedavi edici etkileri vardır. Ekmek ve tahıl grubu besinlerden kepekli, rafine edilmemiş olanlar tercih edilmelidir. Tahıllar kepekli tüketildiklerinde B grubu vitaminler, E vitamini, özellikle demir, çinko, magnezyum ve fosfor olmak üzere birçok mineralden faydalanılmış olunur.
DEPRESYONDAN KORUR
Menopoz döneminde ateş basmalarına karşı badem, kuru kayısı, yeşil zeytin, ıspanak, fındık ve brokoli gibi E vitamini açısından zengin gıdalar alınmalıdır. Depresyondan şikayetçi olan kadınlar için ise B vitamininden zengin gıdalar tüketilmelidir. Bu nedenle yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, balık gibi besinlerin tercih edilmesi
Prof. Dr.
önemlidir.
EN ÖNEMLİ BELİRTİ ATEŞ
Menopoz
bir hastalık değil, doğal bir süreçtir. Menopoz döneminde östrojen seviyelerinde yaşanan düşüşler, kadınlarda ateş basması, baş ağrısı, aşırı yorgunluk, depresyon ve uykusuzluk gibi sorunlara yol açar. Uzak doğu ülkelerinde menopozdan şikayet eden kadın sayısı yok denecek kadar azdır. Bunun en büyük sebebi ise beslenme şekilleridir. Soyadan zengin gıdalar, miso tofu ve soya fasulyesi gibi besinler menopoz döneminin hafif geçmesinde etkili olabilir.

YAĞI AZALTIN

Menopoz sonrası kadınlar, tuz ve sodyumu orta düzeyde kullanmalıdır. Sodyum, doğal olarak besinlerin yapısında bulunur. Bu nedenle menopoz döneminde kalsiyum miktarını arttırmak ve yağ tüketimini azaltmak gerekir.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.