Sigara ve alkol kemikleri eritir!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ocak 2014 Güncelleme 07 Ocak 2014, 00:00
Sigara ve alkol kemikleri eritir!

İÇİNDEKİLER

* 58 yaşındayım. Sigara içiyorum. Haftada bir kez alkol alıyorum. Geçenlerde yeğenimin ısrarı ile şakasına kemik ölçümü yaptırdım. "Kemik erimesi var" dediler. Şaka mı yaptılar anlamadım. Bu yaşta erkek adamda kemik erimesi olur mu?
Tabi ki olabilir. Kemik yapımı için gerekli besinler alınmazsa, kemik yıkımına neden olacak şartlar varsa, bedenin hormonal hastalığı varsa kemik de erimek zorunda kalabilir. Sigara ve alkol kullanımı vaktinden önce kemiği eritir. Ayrıca Cushing sendromu veya glukokortikoid tedavisi, primer veya sekoner hipogonadizm, D vitamini eksikliği, ailede kırık geçmişi varlığı da kemik erimesini hızlandırır. Kemik erimesi kırıkları artırır. Yeni bir kötü şakayla karşılaşmadan hemen tedavi için bir iç hastalıkları uzmanına başvur.

* Dayım pankreas kanserinden öldü. Ben de kan taraması yaptırmak istedim. "CA 19-9" diye bir test yaptılar. Normal çıktı. Bir daha test yaptırmam gerekir mi?
Pankreas kanserinde de diğer bazı kanser çeşitlerinde olduğu gibi kanda tümör belirteçleri olarak adlandırılan bir takım maddelerin arttığı saptanabilir. Bu maddeler genellikle tümörün kendisi tarafından oluşturulabildiği gibi bazen vücut tarafından da oluşturulabilir. Pankreas kanserinde yükselen tümör belirteçleri CEA (carcino embrionic antigen) ve CA 19-9 (Carcinom antigen 19-9) dur. Bu maddeler pankreas kanserine özel olarak yapılan testler değildir. Sindirim sisteminin diğer kanserlerinde, safra yolları hastalıklarında ve pankreasın bazı selim hastalıklarında da yüksek bulunabilir. Tümör belirteçleri tanıdan çok hastanın tedavi sonrasında izlenmesi amacıyla kullanılır. Yani test normal olsa da riskler azalmaz. Bu testler normal şartlarda tarama testi olarak kullanılmaz.

* İş yerinde bir arkadaşımda "Hepatit C" mikrobu bulunmuş. Bana geçmiş midir? Nasıl anlarım?
Hepatit C
'li hastaların büyük bir kısmında virüsün alınmasından sonra ve hastalığın erken dönemlerinde hastalığa ait bir belirti bulunmaz. Bazı hastalarda virüsün vücuda girmesinden 15 gün ila 6 ay arasında soğuk algınlığına benzer ve 1- 2 hafta kadar sürebilen bir tablo, eklem ağrıları, halsizlik, iştahsızlık ve bulantı görülebilir. Bu arada Hepatit C'nin karaciğer hasarı dışında vücutta deri, böbrekler, tükürük bezleri, göz ve bazı romatizmal sorunlara yol açabileceği de unutulmamalıdır. İç hastalıkları uzmanına git. AST, ALT, Anti HCV testi yaptır. Normal bile olsa 3 ve 6 ay sonra tekrarla. O zaman kesin bir sonuç elde ederiz. Hepatit C virüsü genellikle kan yoluyla, cinsel ilişki yoluyla bulaşır.

*
2 yıllık evliyiz. Çocuğumuz olmadığı için tahlillere başladık. Tüplerim yapışık çıktı. "Ameliyat olabilirsin" dediler. Sizin öneriniz nedir?
Tubal hastalık
tanısı konduğunda yapışıklığın giderilmesi tıbbi bir seçenek oluyor. Mikro cerrahi yoluyla yapışıklıklar giderilip, yeniden yapışık olmayan tüpler bağlanabiliyor. Ancak sıklıkla IVF dediğimiz "İn Vitro Fertilizasyon" olarak bilinen tüp bebek yöntemi denenir. Bu durumlarda hastalar sıklıkla ektopik gebelik yani dış gebelik riski altındadırlar. Bu anlattıklarım genel bilgidir. Sana has bilgi için mutlaka aklındaki soruları kendi doğum doktorunla görüş.