Kuru şifa!

Kuru erik ve kuru kayısı bağırsakları yumuşatarak, kabızlığa engel oluyor. Isırgan tohumu, aloevera, hatmi kökü ve zencefil de bu can sıkıcı rahatsızlıkta kurtarıcı rol oynuyor

7'den 70'e her yaştan insanın yaşadığı sorunlardan biridir kabızlık. Karın ağrısı, şişkinlik, sancı gibi belirtilerle kişinin günlük hayatını zindana çevirir. Ancak doğru gıdalarla bu sorunu alt etmeniz mümkün. Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, kabızlıkla savaşınızda kalkan olacak besinleri anlattı: Çözülemeyen posa bakımından zengin gıdalar, yiyeceklerin barsaklardan geçişini hızlandırır. Günde 20-40 gr posalı gıda yiyin. Fasulye, yulaf ve mısır gevrekleri, taze meyveler, kuşkonmaz, lahana, havuç gibi sebzeler yüksek miktarda posa içerir. Ayrıca meyve, sebze ve salata tüketimini artırarak, meyve ve sebzeleri kabuklarıyla tüketerek, beyaz ekmek yerine kepek, yulaf veya çavdar ekmeğini tercih ederek, pirinç pilavı yerine ise bulgur pilavını tüketerek sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olabilirsiniz. Liflerinden arındırılmış işlenmiş ağır yiyeceklerden uzak durun. Su besinlerin sindirilmesi, emilmesi ve hücrelere taşınması açısından oldukça önemlidir. Dolaşımı hızlandırır, dışkının yumuşak ve hacimli olmasını sağlar. Dolayısıyla günde 2.5-3 litre su tüketmek sağlıklı olacaktır. Ayrıca, sabah kahvaltıdan önce aç karnına erik veya kayısı marmelatı veya kuru kayısı yedikten sonra ılık su içmek de dışkının yumuşamasını sağlar. Beyaz ekmek yerine esmer pirinç yiyin, beyaz undan yapılan yabanmersinli çörek yerine kepekli olanını tercih edin. Isırgan tohumu, aloevera, hatmi kökü, zencefil kabızlık için iyi gelecektir. Her akşam kuru kayısı yiyin ve üzerine 1 bardak su için.
BUNLARDAN UZAK DURUN

Günde 5 bardak çay veya 2 fincan kahve gibi kafeinli içeceklerden fazlasını ve asitli, gazlı içecekler gibi hazır içecekleri tüketmeyin. Çünkü bu tür içecekler bağırsakların çalışma hızını azaltır.  Muz, patates, elma suyu, ayva, havuç, kestane gibi yiyecekler bağırsak hareketlerini azaltır ve kabızlığı arttırır.  Peynir, et gibi lif içeriği az besinlerin alımını sınırlamak gerekli.  Sağlıklı beslenme adına sucuk, salam, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünlerini yemeyin. Ayrıca, dalak, dil, işkembe, beyin, kokoreç, ciğer gibi sakatatları tüketmeyin.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.