Şişman olmak şekeri tetikler

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ağustos 2013 Güncelleme 11 Ağustos 2013, 00:00
Şişman olmak şekeri tetikler

İÇİNDEKİLER

* Şişmanlarda şeker hastalığı daha fazla olur diyorlar. Ben de şişmanım. Ailemde şeker yok. Zayıflamak istiyorum. Zayıflasam da şeker olur muyum?
Beden bir araba olsaydı benzini "glikoz" olurdu. Yani bedenin enerji kaynağı yediklerimizden yapılan kan glikozudur. Bu gıdayı bedenin kullanmasını sağlayan aracı maddeye de insülin denir. İnsülin pankreas organında üretilir. Her öğünden sonra normal olarak küçük miktarlarda üretilir. Şişman kişilerde insülin direnci olabilir. Bu da önce kan şekerini düşürür. Sonra düşüremez hale getirir. Ve sonunda da şeker hastası olursun. Zayıflarsan şeker hastası olma riskin azalır. Ağzının tadı kaçmasın diye zayıflamalısın.

* Sık sık idrara çıkıyorum. Antibiyotik alıyorum geçmiyor. Suyu azaltsam faydası olur mu?
Bayanlarda sık sık idrar yolu enfeksiyonu görülebilir. Tedavi olmazsan böbrek yetmezliği bile yapar. Hastalığın sana yükmüş gibi düşünme. Hemen tedavisine bak. Mantar enfeksiyonları tekrarlar. Şeker hastalarının da ilk şikayeti sık idrara çıkmak olabilir. Suyu sakın azaltma. Maydanoz çayı yap iç. Mutlaka tam idrar tahlili yaptır. Ayrıca idrar kesesinin hassasiyetini arttıran durumlar, idrar kesesine bası yapan hastalıklarda sık idrar yapmaya neden olabilir. Açlık ve tokluk kan şekerini de ölçtür. Mutlaka bir kez üroloji muayenesi ol.

* 39 yaşındayım. Şeker Hastalığı tanısı koydular. İlaç verdiler. Trabzon'dan Antalya'ya yerleşeceğim. Sıcaklar şekerimi etkiler mi?
Günde 10-12 bardak su içmeyi ihmal etme. Açlık ve özellikle ilk lokmandan 2 saat sonra tokluk kan şekerini ölçmeyi ihmal etme. Her türlü şekerligazlı içecekten uzak dur. Soğuk içecekler daha fazla terlemene neden olur. Bu da şeker hastalarına uygun değildir. Kıyafetlerin bol, açık renkli, pamuklu olsun. 11.00 - 16.00 saatleri arasında güneş altında bulunma. Ihlamur ya da kuşburnu çayı gibi bitkisel çaylar ve sade maden suyu tercih et. Alkol ve kafeinli içeceklerden uzak dur. İlaçlarını direkt güneş ışığına ya da sıcak ortama maruz bırakma. Diyabet ilaçlarını, ideal oda ısısı olan 25C civarında, seyahat sırasında ise aracın bagajı yerine, aracın klimalı iç ortamında bir çanta içerisinde muhafaza et.

* 33 yaşındayım. Rahim kanseri olmaktan korkuyorum. Ben de öyle bir şey olsa nasıl anlarım?
Rahim ağzı kanseri için doktorunuzun kontrolünde "yayma" dediğimiz rahim ağzı hücre incelemesi yapılmalıdır. Ayrıca kokusuz ve koyu renkli akıntılar, cinsel ilişki sonrası kanamalar, normal düzenin dışındaki vajinal kanamalar, menopoz döneminde kanama olması ve karın ağrısı rahim ağzı kanserinin işaretleri olabilir. Kaldı ki hiçbir belirtide vermeyebilir. Düzenli kontrollerini yaptır. En iyisi ve tedbirlisi budur.