Dilini de fırçala

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Temmuz 2013 Güncelleme 28 Temmuz 2013, 00:00
Dilini de fırçala

İÇİNDEKİLER

Ramazan'da yemek yeme sayısı düştüğü için ağızdaki asit-baz oranı da buna bağlı olarak düşüyor ve çürükler artıyor. Bunu önlemek için ağız sağlığına oruçluyken daha çok dikkat etmek gerektiğini söyleyen Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışloğlu, "Dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de iyi bir şekilde fırçalanarak temizlenmesi gerekiyor" dedi.

* İftar ve sahurdaki beslenmenin ağız ve diş sağlığına etkisi nedir?
Yemek yeme sayısı düştüğü için ağızdaki asit-baz oranı da buna bağlı olarak düşer. Böylece bakteri oluşumu artış gösterir. Oruç tutulmayan zamanlarda ara öğünler sayesinde ağız içindeki asit oranı düşerek denge sağlanmaktadır. Fakat oruçluyken ara öğün alma olmadığı için asit oranı artar. Ağızdaki asit oranını dengelemek için gün içerisinde ağız su ile çalkalanabilir.

* Oruç tutarken dişler fırçalanabilir mi?
İftar ve sahur yemeklerinden sonraki ilk 20-30 dakika içinde bakteriler dişte çürümeye neden olabileceği için dişlerin fırçalanması gerekir. Oruçluyken diş fırçalamanın bir sakıncası yoktur. Bu din adamları tarafından defalarca tekrarlanmış ve diş fırçalamanın orucu bozan bir etkisinin olmadığı vurgulanmıştır.

* Ramazan'da ağız bakımı nasıl yapılmalıdır?
Oruç tutmadan önce olduğu gibi oruç tutarken de, ağız ve diş sağlığımıza özen göstermeliyiz. Bunun için iftar ve sahurdan sonra dişler mutlaka özenle fırçalanmalı. Ramazan ayı boyunca dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de iyi bir şekilde fırçalanarak temizlenmesi gerekir. Ayrıca antiseptik gargaranın da kullanılması diş ve ağız temizliği açısından önemlidir. Diş ipi kullanımı ve dilin fırçalanması da bakterilerin oluşumunu engelleme bakımından önemlidir. Sigara içmek, ağız kuruluğuna sebep olduğu için ağız kokusuna da neden olur. Sigara içenler, iftardan ve sahurdan sonra ağız bakımına daha çok dikkat etmelidir.


BİTTİ