3 günden fazla süren ishal tehlikeli

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Temmuz 2013 Güncelleme 22 Temmuz 2013, 00:00
3 günden fazla süren ishal tehlikeli

İÇİNDEKİLER

İshal oldum. 2 gündür, günde 4 kere tuvalete gidiyorum. Ateşim yok.
Doktora gitmem gerekir mi?

İshal bazen tehlikeli durumlara yol açabilir. İshaliniz 3 günden fazla sürdüyse, karnınızda veya makatınızda şiddetli ağrı varsa, 38.8 derece veya üstünde ateşiniz oluyorsa, dışkınızda kan veya katran rengi varsa, susuzluk bulgularınız varsa, çocuğunuzda ishal varsa doktora başvurmakta gecikmeyin.
İshal, özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve gebelerde hızla sıvı kaybına neden olabilir. Bu kayıp yerine konmazsa ciddi tehlike yaratabilir.

Bilgisayar programcısı 24 yaşında bir bayanım. Yaygın, tekrarlayan el bilek ağrılarım oluyor. Romatizma olabilir mi?

Anlattığına göre daha çok işine ve mesleğine bağlı şikayetler gibi duruyor.
Bilgisayar ve ekranlı çalışılan mesleklerde başka şikayetler de olabilir. Tekrarlayıcı harekete bağlı bozukluklar, el bileği sendromu, aile bireyleri arasında iletişimde aksama, iş verimi ve okul başarısında düşme, uykuya ayrılan saatlerin azalması, gözlerde yorulma meydana gelebilir. Bununla beraber ailede romatizmal hastalıklar varsa, bir kez romatizma testlerini yaptırman uygun olabilir.

4 yıldır romatizma hastasıyım.
Yaşım 26. Çocuk yapmayı planlıyoruz.
Acaba, kullandığım romatizma ilaçları hamileliğimi engeller mi?

Hamilelik düşündüğün anda seni takip eden romatizma veya iç hastalıkları uzmanına başvur. Romatizma hastalığı derken tam olarak hastalığının ismini belirtmemişsin. Özellikle bazı romatizmal hastalıkların hamilelikteki durumları önemlidir. Verdiğimiz ilaçlar hamileliği olumsuz etkileyip, doğacak bebeklerde hastalık yapma ihtimali taşırlar. Hastanın durumuna göre bazı ilaçları hamilelikten 3 ay önce kesmek gerekir. Bazı ilaçları ise yıllarca anne kanında kalacağı için vücuttan uzaklaştırıcı ilaçların kullanılması gerekmektedir.

5-6 gündür iktidarsızlığım başladı.
Oruç tutuyorum. İlgisi olabilir mi?
Doktora ne zaman gideyim?

Eğer oruç tutmanın öncesinde başlayan şikayetler varsa doktora başvurmak uygun olacaktır. Yok, sadece oruç tutma sırasında ortaya çıkan farklılıklar ise en az 2-6 hafta beklemeniz uygun olabilir.
Ramazan ayından sonra beden özellikleri değiştiğinde şikayetler ve farklılıklar azalabilir, gerileyebilir.

Annem 60 yaşında. Rahminde sarkma olduğunu söylediler. Doktorlar "Ameliyat edelim" diyorlar. Bu yaşta ameliyat olması şart mı? Başka bir tedavisi var mı?

Yaş konusu ameliyat mecburiyetinden sonra gelir. Rahim sarkması iç organları taşıyan liflerin esnemesi, gevşemesi nedeniyle organların aşağı sarkmasıyla meydana gelir. Ya fizik tedavi yöntemleriyle ya da ameliyatla düzeltmeler yapılmaya çalışılır. Tedavi seçimi hastaya göre değişir. Hastanın yaşı, çocuk isteği, sarkmanın şiddeti, cinsel hayatının etkilenme düzeyi kararı etkiler. İlerlemiş sarkmalarda fizik tedavi işe yaramaz. Ameliyatı, tüm ameliyatlar gibi riskler taşır. Ameliyatla hastanın dışarı sarkan kitleden kurtarılması ve vajinal düzeltme yapılması planlanır. Çok huzursuz olduysan bir uzmana daha danış. O da 'Ameliyat' diyorsa demek ki ameliyat mecburi.