Çifte serinlik

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuz yüzde 95 su içeriğiyle vücudu temizler Dondurma ise kalsiyum, fosfor, magnezyum ve bol vitaminleri ile harika bir besleyici ve sıcak günlerde eşsiz bir serinleticidir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Mayıs 2013 Güncelleme 21 Mayıs 2013, 00:00
Çifte serinlik

İÇİNDEKİLER

Sıcak yaz günlerinde akla ilk gelen en lezzetli serinleme yöntemlerinden birisi şüphesiz karpuzdur. Karpuz yüzde 95 su içermesinden dolayı serinletici olduğu gibi vücudu temizleyici özelliğe de sahiptir. Böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizlemesinden dolayı kum ve taştan şikâyeti olanların sıklıkla tüketmeleri önerilir. Karpuz nikotin ve sigaranın yol açtığı diğer zehirleri temizleyip, C vitamini, Beta karoten sayesinde çeşitli kanser türlerinde antioksidan özellik göstermektedir.

HER DERDE DEVA OLUYOR
Karpuz sadece sıcak yaz günlerinin harika meyvesi değil astım, aterosklerozis, diyabet, kolon kanseri ve artrit gibi rahatsızlıklara karşı yatıştırıcı özelliği olan sulu bir meyvedir. Tatlı, sulu karpuz doğadaki çok önemli antioksidanların paketlenmiş hali gibidir. Vitamin C ve Vitamin A'nın inanılmaz iyi bir kaynağıdır. Bu şekilde vücudumuzu serbest radikallere karşı kuvvetli bir koruyucu etki gösterir. Serbest radikaller ise vücudu yıkıcı zararlar veren maddelerdir. Karpuz enerji üretiminde rol oynayan B vitaminlerinden de zengindir. B6 vitamini ve B1 vitamini ayrıca magnezyum ve potasyum açısından da karpuz zengin bir kaynaktır. İçerdiği yüksek potasyum ve likopen ile kalp fonksiyonlarının, kan basıncının düzenlenmesine ve kalbi enfarktüs tehlikesine karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Likopen de içeren karpuz kansere karşı da iyi bir koruyucudur. Ayrıca içerdiği antioksidanlar sayesinde gözlerimizi de koruyucudur. Bunların yanında ise diğer meyvelerden çok daha az kalori içermektedir ve su oranı bilindiği gibi çok yüksek bir meyvedir. İyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanserini bu şekilde de önlemede rol oynar.

KARPUZ KOLAY SEÇİLMEZ
Tatlı, sulu ve olgun bir karpuz seçmek için birkaç noktaya dikkat edilmesi gerekir. Karpuzun kabuğunun rengi mat olmalı ve tırnağınızla hafifçe kazıdığınızda yeşil kısım kolayca çıkmalıdır. Şekli simetrik olmalıdır. Toprağa oturan kısmının rengi açık sarı olmalı, beyaz veya yeşil olmamalıdır. Olgun karpuz süresi çok uzun olmamak şartıyla oda sıcaklığında tutulmalıdır. Buzdolabında 1 hafta süreyle saklanabilir.

EN BESLEYİCİ TATLI
Dondurmanın esas yapısını süt oluşturur, bu nedenle sütün içerdiği besin öğelerine benzer oranda kalsiyum, fosfor, magnezyum, A, B2, C, D ve E vitaminlerini içermektedir. İçindeki süt insülin dengesini sağlarken kalsiyum da kemik sağlığını korur. Süt ve yoğurttan sonra en iyi kalsiyum kaynağıdır. Tüketirken dikkat etmemiz gereken nokta, dondurmanın sağlık ve hijyen kurallarına uygun hazırlanmış olmasıdır. Diyabet hastalıklarında diyet ürünlerin yenmesi önemlidir. 100 gr dondurmada, 135 mg kalsiyum bulunur. Üstelik kalorisi çikolatadan düşüktür. Çocuklara 2-3 yaşından itibaren dondurma verilebilir. Özellikle küçük çocuklar için, dondurma oda sıcaklığına yakın ısıda verilmelidir.

DONDURMA ALIRKEN DİKKAT
Yaz aylarında bakteriler daha kolay ürer. Dondurma da kolay bozulur. Bu nedenle açık satılan dondurmalarda dikkatli olunmalıdır. Son kullanma tarihine dikket ederek paketlenmiş dondurmalar tercih edilebilir.

YARIN:
LİGHT BESLENME

TAYLAN KÜMELİ