Genetik temeli bulunan iltihabi romatizmal hastalıklar uzun süreli tedavi gerektiren hastalıklardır. Romatizmal hastalıklardan korunmak için doğal, mümkünse organik gıdalarla beslenmeyi tercih etmek gerekir. Böylece vücuda daha çok tarım ilacının, toksik kimyasal maddelerin, genetiği değiştirilmiş gıdaların, katkı maddesi ve boyaların girmesi engellenmiş olur.
İYİ KAHVALTI, SIK AMA AZ YEMEK:
İyi bir kahvaltı ile güne başlayın. Anti-inflamatuvar (iltihap baskılama) diyette kalori kısıtlaması yoktur. Ancak lütfen bedenimizi dinleyin; acıkınca yiyin, doyunca yemeği bırakın. Mümkünse sıkça ama her seferinde az miktarda öğün tercih edin.
AYNI YEMEĞİ HAFTADA 5'TEN FAZLA YEMEYİN:
Bir yiyeceği haftada beşten fazla tüketmeyin. Akşam yemeğini geç saatlere kadar sarkıtmayın. Sebze ve meyveleri mevsiminde ve sebzeleri hafif işlenmiş olarak tüketin. En yararlısı bu olacaktır.
LİFLİ GIDALAR İYİ GELİR:
Öğünlerde mutlaka lifli gıdalara yer verin. Böylece iltihabi mekanizmaları baskılayabilirsiniz. Çilek bu konuda çok iyi bir besindir.
PORTAKALA DİKKAT:
Yapılan bazı araştırmalar, düzenli elma sirkesi, düşük asitli yiyecekler veya çiğ yiyecekler ile beslenme ya da aç kalmanın iltihabi mekanizmaları baskıladığını iddia etmektedir ancak bu tür beslenmenin etkileri bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Aynı şekilde süt ürünleri ve turunçgillerin (portakal, limon hariç) iltihabı artırdığı konusunda da yeterli bilimsel çalışma bulunmamaktadır ama az tüketmek gerekir.
ROMATİZMADAN KORUYAN BESİNLER
ROMATİZMAYA DAVETİYE ÇIKARANLAR