Tüp bebek mümkün

Rahim ağzı kanseri erken saptanmış ve tedavisi yapılmışsa tüp bebek uygulaması yapılabilir. Aksi takdirde çocuk sahibi olmanın tek yolu rahim naklinden geçiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Mayıs 2013 Güncelleme 13 Mayıs 2013, 00:00
Tüp bebek mümkün

İÇİNDEKİLER

Kadınları tehdit eden rahim kanserinin en önemli sebebi genetik kalıtımdır. Önceden yapılacak muayenelerle kadınların kanser olma ihtimali belirlenebilir. Yüksek risk grubunda kişilerin rahmi alınarak bu tehdit en baştan yok edilebilir. Rahmi alınan bir kadının cinsel hayatı bu durumdan etkilenmez ama çocuk sahibi de olamaz. Ancak rahim nakli sonrası tüp bebek yöntemi uygulanabilir. Prof. Dr. Teksen Çamlıbel rahim kanseri ile ilgili bilinmeyenleri anlatıyor.

* Rahim ağzı kanseri ne kadar korkutucudur?
Jinekolojik muayenede çok kolay görüntülenebildiği için ve vajinal smear ile yani sıvının alınarak hücrelerin incelenmesi ile erken tanı konabildiği için en rahat erken teşhisi olan kanser türleri arasındadır. Bu nedenle rahim ağzı kanserinden ölüm çok azalmıştır. Ancak düzenli jinekoloğa gitmeyen kadınlarda rahim ağzı kanserinden ölümler görülebilir.

* En çok kimler bu hastalığa dikkat etmeli?
Her kadının yılda bir kez Pap Smear testi yaptırması gerek. Özellikle annesinde meme kanseri olan kadınlarda risk 4–7 kat daha yüksektir. Ancak yine de ailede kanser eğilimi çok iyi araştırılmalıdır; yol gösterici olabilir.

* Gıdalar ya da ilaçlar rahim ağzı kanserine neden olur mu?
Gıdalar ya da ilaçlar rahim ağzı kanserine neden olmaz.

* Rahmi alınan kadın gebe kalır mı?
Rahmi alınan kadın gebe kalamaz.

* Rahim nakli mümkün mü?
Rahim nakli son yıllarda yapılan çalışmalarla gerçekleştirilmiştir, ancak kimlere uygun olacağı iyi saptanmalıdır.

* Rahim ağzı kanseri olan kadına tüp bebek yapılır mı?
Rahim ağzı kanseri eğer çok erken saptanmış ve tedavi tam olarak yapılmışsa tüp bebek uygulaması tartışılabilir.

YARIN: MENOPOZ

BURÇİN GÖKTAN