Bir içim su

Canlıların vazgeçilmez maddesi su, sağlıklı bir yaşam için de olmazsa olmazlarımızdan. Fakat su, yanlış ellerde işlendiği zaman ölümcül hastalıkların da baş kaynağı olabiliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Mayıs 2013 Güncelleme 12 Mayıs 2013, 00:00
Bir içim su

İÇİNDEKİLER

Birçok uzman sağlık için bol su tüketilmesini öneriyor. Canlılar için vazgeçilmez olan su, aynı zamanda birçok hastalığın da önüne geçiyor. Günümüzde suyun faydaları konuşulurken, sağlıklı su kavramı da önem kazandı. Özellikle suyun elde edildiği kaynak ve tüketiciye gelene kadar geçirdiği safhalar doğru olmazsa, insan sağlığını tehdit ediyor. Uzmanlar, suyla ilgili soruları şöyle cevaplandırıyor:

Yaşam için en önemli unsurları yazarsanız, su bunun neresinde bulunur?

Şüphesiz yaşam için en önemli unsur havadır. Bundan sonra su gelir, susuz da ancak birkaç gün yaşayabiliriz.

Suyun kalitesini ne belirler? Kaliteli bir su, sağlık için uygunluğu bilimsel olarak kanıtlanmış sudur.

Sular açıkta değişik çevre kirliliklerine maruz kalarak kirlenir. Yüzeysel sulara evsel atıkların yanında sanayi atıkları karışabilir. Topraktaki tuzlar, tarlalardaki gübreler, hayvanların dışkıları, kanalizasyon atıkları bir şekilde sulara karışarak sularda ağır metal dediğimiz demir, çinko, cıva, kurşun, krom gibi maddelerin artmasına sebep olur. Bunların sularla sürekli insan vücuduna girmesi, kanser dahil birçok hastalığa sebep olabilir.

Hangi sular içilebilir?

Sağlıklı içilebilir sular, görünüş olarak berrak, kokusuz ve renksiz olmalıdır. Kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerde de içinde bulunan minerallerin miktarları ölçü sınırları içinde olmalı ve ayrıca bakteri ve virüsler içermemelidir.

Doğal mineral suyunun musluk suyundan ne farkı var?

Doğal mineral suları yer altından gelen sulardır. Bunlar yer üstündeki suların uzun yıllar boyunca yeryüzündeki değişik kaya katmanlarından süzülerek yer altında oluşturdukları rezerv sulardır. Yaşam için gerekli olan uygun mineralleri içlerinde barındırırlar. Musluk suları genellikle büyük şehirlerde barajlardan gelen sulardır. Barajlardaki sular, baraj çevresindeki küçüklü büyüklü derelerden beslenir. Dereler genellikle bakteri kirliliği olan sulardır. Bundan dolayı bu sular arıtmaya tabi tutulur. Bu sular genelde içinde klor bulundurduklarından bakteri ihtiva etmezler, fakat klor da aslında içilecek sularda pek tercih edilen bir şey değildir. Fazla miktarda klor sağlıklı değildir.

OZON ÖLDÜREBİLİR
Ambalajlı sularda bulunan ozon miktarı da sağlık için büyük önem taşıyor. Ozon, havada bulunan oksijen moleküllerinin dış etkenlerle parçalanarak yeni bir oksijen molekülüne bağlanmasıyla oluşuyor. İçme suları içerisinde bulunan bazı organik maddelerin (ağaçlardan ve otlardan gelen küçük parçalar, yosunlar, mantar sporları, hayvan dışkısı karışımları vs.) ve suyun kaya katmanlarından aldığı bazı minerallerin uzaklaştırılması için kullanılıyor. Ozon çok yakıcı bir maddedir. Ozonlama suyun orijinal tadını değiştirir. Ozon su içinde oksijene göre 13 kat daha fazla çözünür. Eğer ozonlanmış su hemen tüketilecek olursa ciddi sorunlara neden olabilir. Ozon da bütün dezenfektan maddeler gibi azı bakteri öldürücü olan fakat fazlası insan sağlığına negatif etki eden bir maddedir. Bu zararların başlıcaları baş ağrısı, aşırı yorgunluk, boğaz kuruluğu, baş dönmesi, göz yanmasıdır. Eğer fazla miktarda 5-10 dakika solunursa öldürücü olabilir.

DAMACANADAKİ ZEHiR BPA
Suları tükettiğimiz damacanalarda tespit edilen BPA, sağlığımız için de bir tehdit oluşturuyor. Bu madde kısırlıktan kalp hastalığına kadar birçok hastalığa yol açıyor. Uzmanlar, BPA'yı (Bisphenol A) şöyle anlatıyor: Polikarbon, PVC gibi bazı plastiklerin ve biçimlendirildikten sonra sertleşebilen plastik hammaddelerin üretiminde kullanılan kimyasal bir maddedir. Genellikle Polikarbonat damacanalar, biberonlar, saklama kapları ile PVC kap ve şişelerin imalatında ve konserve kapları gibi kapların iç astarlamasında kullanılmaktadır. Yeni nesil damacanalar ise kesinlikle BPA maddesi içermez.

PH NEDİR
Bir maddenin asit veya alkali değerini anlamak için kullanılan ölçüye PH (potansiyel hidrojen) denir. Asit ortamını dengelemek için yüzde 75 oranında alkali oluşturan sağlıklı su ve yiyeceklerin alınması gerekiyor.