İnsülin kullanmak yaşa bağlı değil!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Mayıs 2013 Güncelleme 10 Mayıs 2013, 00:00
İnsülin kullanmak yaşa bağlı değil!

İÇİNDEKİLER

* 3 yıllık şeker hastasıyım. Şekerim yüksek çıkıyor. Doktor, "İnsülin kullanman gerek" dedi. 42 yaşındayım, daha erken değil mi?
İnsülin önerisi askerlik gibi yaşa bağlı değildir. Doktor hastasına göre gerekli tedavi önerisini düzenler. Sen şeker hastalığının gereklerini yerine getirmiyorsun galiba. Düzenli perhiz yapmayan, düzenli su tüketmeyen ve düzenli olarak hareket etmeyen hasta iflah olmaz. "Ben şekerli yemiyorum" diyerek perhiz yaparsan bu iş yürümez. Doğru diyet uzmanına git. Diyet listeni al. Diyetini yapmayı öğren. İnsülin kullanımından korkma. Doktorunu dinle.

* Halamda meme kanseri bulundu. Anlamamış. Meme kanseri nasıl anlaşılır?
Önce mutlaka kendi kendine meme muayenesi yap. Adet kanamaları başladıktan sonra bayanlar kendi memelerini muayene etmeyi öğrenmeli. Adet kanamalarının 3. günü düzenli olarak muayenelerini kendileri yapmalı. Memede ele hareketsiz, sert, ağrısız kitle gelmesi, meme başından kanlı akıntı gelmesi, meme başında çekilme, meme derisi üzerinde çekilme, memede ödem, büyüme, kızarıklık, meme derisinde portakal kabuğu görünümü, meme başında iyileşmeyen yaralar tespit ederlerse mutlaka doktora gitmelidirler.

* Son 6 aydır eşimle doğru düzgün cinsel ilişkiye giremiyoruz. Hemen boşalıyor. Başta bir şey söylemedim. 'Doktora git' dedim. Gitmiyor. Başka biriyle ilişkisi olabilir mi?
Erken boşalma öncelikle gerilim, stres, evham, kaygı, korkuyla ilgilidir. Uykusuzluk, düzensiz beslenme gibi durumlardan etkilenebilir. Hastalıklar da erken boşalmaya neden olabilir. Psikolog-psikiyatrist-ürolog takibi gerekir. Ancak erkekler bu konuyu gurur meselesi yaptığından doktora gitmek istemezler. Yani 'git' demen yetmez. Başka birisiyle birlikte olma nedeniyle erken boşalma olması ihtimali öncelikle sizin kaygı-korkunuz olabilir. Özel hayatınızdaki tespitlerinize yorum yapamayız. Ancak karşılıklı güvensizlik sorunları besler büyütür. Çözümü küçültür. Anlayışlı, gayretli, teşvik edici olmanı öneririm.

* 2 haftalık gebeyim. İşe kendi aracımla gidip geliyorum. Emniyet kemeri taktığımda göbeğimi sıkarsa ne yapmalıyım?
Hayırlı olsun. Önce, gereksiz kaygı en büyük sıkıntın olur. Tecrübeli büyüklerinin ve seni takip eden kadın doğum uzmanının tavsiyelerini önemse. Aklına takılanları onlara sor. Gebelikte emniyet kemerini doğru kullanırsan hiçbir mesele yok. Kemerin her iki kordonu gebenin karnının altından ve üstünden geçmeli, üzerinden değil. Doktorun araç kullanmanda sakınca görürse itiraz etme; dinle.

* Kereviz yiyince midem bulanıyor. Yararlı diye yemek de istiyorum. Nasıl yesem iyidir?
Haşlaması yoğurtla şahane olur. Sevdiğin salatalar ve baharatlarla zenginleştir. Kereviz, maydanozgillerden bir bitkidir. Mideyi kuvvetlendirir, iştah açar, iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırır, karaciğer ve böbrek çalışmasını düzenler. Böbrek kumu ve taşı olan kişilerin tüketmesi önerilir. Zayıflayamıyorum diyenler sofralarına kerevizi koysunlar. Bir de cinsel faaliyeti arttırması cabası. Bulantının altında mide hastalığı olabilir. Bir kez iç hastalıkları uzmanına muayene olmanı öneririm.