Rahim ağzı kanseri belirti vermeyebilir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Nisan 2013 Güncelleme 22 Nisan 2013, 00:00
Rahim ağzı kanseri belirti vermeyebilir

İÇİNDEKİLER

Ablam rahim ağzı kanseri oldu. Ben 34 yaşındayım. Bende öyle bir şey olsa nasıl anlarım?

Rahim ağzı kanseri için doktorunuzun kontrolünde 'yayma' dediğimiz rahim ağzı hücre incelemesi yapılmalıdır. Ayrıca kokusuz ve koyu renkli akıntılar, cinsel ilişki sonrası kanamalar, normal düzenin dışındaki vajinal kanamalar, menopoz döneminde kanama olması ve karın ağrısı rahim ağzı kanserinin işaretleri olabilir. Kaldı ki, hiçbir belirti de vermeyebilir. Düzenli kontrollerini yaptır.

Babam hepatit olmuş. Yani karaciğeri iltihaplanmış. Neleri yerse zarar verir?

Dikkat edeceği en önemli nokta istirahatlerini sırt üstü yapması.
Yemeklerin etkisi sınırlı olsa da, katı yağlar (tereyağı, margarin), kızarmış et, hamur ve sebzeler, kavurmalar, yağlı et, süt, peynir, sucuk, salam, sosis, fazla miktarda hamur işi yiyecekler ve tatlılar, yağlı yiyecekler (Kaymak, krema, mayonez, tahin, tahin helvası vb.) önerilen miktarlardan fazla et, süt, yumurta tüketmesi iyi değildir. Stres-sıkıntı-evhamkaygı hali bedenin dengesini bozar.

3 yıldır mafsal ağrılarım var. Doktorlar 'kireçlenme' diyor. Nasıl kireçlenirim ki? Süt, yoğurt yemem. Yoksa her ağrısı olana kireçleme mi diyorlar?

Hayır. Elbette her ağrısı olana kireçlenme demeyiz. Kireçlenme ya da tıptaki ismiyle 'Osteoartrit' eklem kıkırdağının zedelenmesiyle olur.
Kireçleme eklem kıkırdağının yapısının bozulmasına, aşınmasına, incelmesine ve hatta kaybına neden olur. Ayrıca, eklem kıkırdağının altındaki kemik dokusunda da değişiklikler sonucu kemikte büyümeler ve eklem kenarında çıkıntılar gelişir.
Eklemlerin aralıkları azalır.
Hareketler kısıtlanır. Ağrılar başlar.
Sonuçta kireçleme eklemlerin normal yapısını bozarak, hareketlerde kısıtlanmaya ve ağrıya neden olur.

42 yaşındayım. Şeker hastasıyım. Antalya'da otelde işe başlayacağım. Sıcak için önerileriniz var mı?

Düzenli su tüketmen önemli. Kan şekeri kontrollerini ihmal etme. Sıcakta uzun süre kalma. Her türlü şekerli-gazlı içecekten uzak dur. Soğuk içecekler daha fazla terlemene neden olur. Bu da şeker hastalarına uygun değildir. Kıyafetlerin bol, açık renkli, pamuklu olsun. 11.00-
16.00 saatleri arasında güneşe çıkma.
Ihlamur ya da kuşburnu çayı gibi bitkisel çaylar ve sade maden suyunu tercih et.
Alkol ve kafeinli içeceklerden uzak dur.
İnsülin kalemini direkt güneş ışığı görmeyecek şekilde; tercihen küçük bir buz çantası içerisinde, ancak buz kalıbına doğrudan temas etmeden sıcaktan koru.
Kullanmadığın insülin kalemlerini buzdolabının raf kısmında dondurmadan muhafaza et. Ağızdan ilaç kullanıyorsan ilaçlarını güneş ışığına ya da sıcak ortama maruz bırakma. Diyabet ilaçlarını, ideal oda ısısı olan 25 derece civarında; seyahat sırasında ise aracın bagajı yerine, klimalı ortamında muhafaza et.

29 yaşındayım. Askerden yeni geldim. Sağ mememde nohut kadar beze var. Meme hastalığım olabilir mi?

Erkeklerde de meme hastalığı olur. En yaygın görülen belirti de kitle veya kitlelerdir. Genel cerrahi uzmanı veya iç hastalıkları uzmanına muayene ol. Erken teşhis erken tedavi demektir. İleri devreye geçen hastalıklarda hasta da doktor da zorlanır. Yani meme deyince herkes kadınlara has bir hastalık sanmasın.
Erkekler bunu daha fazla ihmal ediyor.
Ayrıca memede bir şişlik tespit edildiği zaman uygulanan tanı yöntemleri de aynen kadınlarda uygulandığı gibidir.