Kiraz ye kireçlenme

Yaş, kilo, genetik faktörler gibi birçok nedenden ortaya çıkan kireçlenme, daha çok kadınları seviyor. Araştırmalara göre günde iki porsiyon kiraz yiyenlerde, kireçlenme riski yüzde 15 azalıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Nisan 2013 Güncelleme 21 Nisan 2013, 00:00
Kiraz ye kireçlenme

İÇİNDEKİLER

Toplumumuzda en sık rastlanan hastalıkların başında kireçlenme geliyor. Eklemlerimizde bulunan kemiklerimizin yüzeyleri ince bir kıkırdak ile çevrilmiştir. Bu kıkırdaklar kemiklerimizi darbelerden korur, kayganlık oluşturur, sürtünmeyi engeller ve hasar görmesini önler. Kıkırdağın incelerek kaybolması sonucunda kemikler birbiri üzerine biner. Bunun sonucunda aşınma oluşarak ağrı, hareket kısıtlılığı ve eklemlerde kıkırdak kaybına bağlı olarak iltihaplar oluşur. Bu olaya tıp dilinde osteoartrit yani kireçlenme adı verilir. Kireçlenmeye en sık tutulan eklemler; diz, kalça, el, ayak, boyun ve bel eklemleridir. Kireçlenmeye karşı beslenme önemli rol oynuyor. Bu hastalıkla mücadelede kiraz etkili oluyor. Araştırmalar gösteriyor ki; günde iki porsiyon (yaklaşık 20 adet) kiraz tüketenlerde kireçlenme riski yüzde 15 oranında azalıyor.

KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Genellikle 45 yaş üstü kişiler, menopoz dönemindeki kadınlar, sabit iş yapan ve stres altında olan ve kilolu kişiler, futbolcular, güreşçiler ve voleybolcular, asfalt delme makinesi ve benzeri kompresör kullananlarda kireçlenme sık görülür. Tedavi yöntemleri ise hastalığın evresi ve şiddetine göre değişir. Erken dönemde artroskopi ile eklem içi temizlik yapılabilir. Eklemlerde herhangi bir bozukluk varsa cerrahi müdahale gerekebilir.

BİTKİLERİN GÜCÜ
Bunun yanı sıra kireçlenmeye iyi gelen şifalı bitkiler de bulunmaktadır. Özellikle kiraz hastalıkla mücadelede ilk sırada yer alıyor. Kirazın yanı sıra, yabani elma, ıhlamur, siyah nohut, tarak otu, kimyon, köknar, gül, sarımsak ve zeytinyağı da kireçlenmeye iyi gelir. Bu bitkilerden bazılarını tek başına, bazılarını ise karışım hazırlayarak kullanmak gerekir.

NEDENLERİ
Eklemin aşırı yük altında kalması
Yaş, genetik faktörler, mesleki zorlanmalar
Eklem ameliyatı geçirilmesi, travmalar, duruş bozuklukları
Eklemlerin kötü kullanılması
Aşırı egzersiz
Romatizmal hastalıklar
Hareketsizlik
Genetik faktörler
Şişmanlık

BELİRTİLERİ
Eklem çevresinde ağrı ve şişlik
Hareket sonrasında ağrı
Dizdeki kireçlenme, merdiven çıkma, çömelme ya da eğilip kalkmaya bile engel olur.
Hareket kısıtlılığı
Bazı kişilerde yağmurlu havalarda ağrı ve sızı artar.
Diz bükümünde çıtırtı sesi
Sabahları eklem yerlerinde kısmen bir tutukluk yaşanması

NELER YAPILMALI?
Aşırı ve ani hareketlerden kaçınılmalı
Yavaş ve düzenli hareket edilmeli
Düzenli yürüyüşler yapılmalı
Ağrı olmayacak derecede egzersiz yapılmalı
Kilo verilmeli
Diz kireçlenmesi için bacak egzersizleri ve su içinde egzersizler yapılmalı