Tam bir uyuşturucu

Bir maddenin uyuşturucu veya sigara gibi kontrol altına alınması için gerekli bütün kriterler şekerde var. Zehirli, istismar edilebilir, kullanımı yaygın ve ulaşması kolay

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Mart 2013 Güncelleme 27 Mart 2013, 02:25
Tam bir uyuşturucu

İÇİNDEKİLER

TAKVİM'e konuşan California Üniversitesi Pedatri Profesörü Robert Lustig şekerin neden uyuşturucu özelikle gösterdiğini ve bağımlılık yaptığını anlatıyor. Prof. Lustig'e göre şeker bağımlığı en az uyuşturucu, sigara alışkanlığı kadar tehlikeli ve kontrol altına alınmak zorunda.

Şeker tat reseptörlerini bloklar. Diğer tatların önüne geçer. Tatlıya alışan beynimiz diğer tatları reddetmeye başlar. Bir düşünün... Yediğiniz elmaların, çileklerin ve üzümlerin daha tatlı olmasını istemiyor musunuz? Çünkü hepimiz şeker bağımlısı olduk.

Leptin, bize doyduğumuzu bildiren hormondur. Fruktozu fazla tüketirsek leptin salgılanmaz. Ve doyduğumuzu anlamayız. Yediğimiz şeker vücutta fazla insülin üretilmesine neden olur. Bu da kan şekerinin düşmesine yol açar. Ve yine şeker isteriz. Bu döngü böylece devam eder. Bir başladık mı bir daha doymayız.

Şeker tüketiminin azaltılması konusunda gerçekten büyük bir sorun var. Bu da gıda sektörü. Sektör, şeker sayesinde çok büyük paralar kazanıyor. Şeker endüstrisi sattıkları zehir için şu taktiği uyguluyor: Kamuoyunun kafasını karıştır. Karşıt görüşlü uzmanlar bul. Mesajı sulandır.

Şeker bağımlılık yapıyor, zehirli ve sonunda hepimiz bir bedel ödüyoruz. Uluslararası kanunlarda bir maddenin kontrol altına alınması için dört özelliğinin bulunması gerekiyor:

İstismar edilme potansiyeli bulunmalı,

Zehirli olmalı,

Kullanımı yaygınlaşmış olmalı,

Onu kullananlarının dışındakiler için de sorun yaratmalıdır. Şeker bu özelliklerin hepsini taşımaktadır. Yani sigara, uyuşturucu, kokain, eroin kadar zehirlidir.

Sigara için yapılanları düşünün. Bir sürü insan sigarayı bıraktı. Sigaranın fiyatı arttı, erişimi zorlaştı ve çocuklardan uzak oldu. Bir tabu haline geldi. Tütün yalnızca sigarada, puroda ve pipoda kullanılıyordu. Şeker ise her yerde. Tatlıları geçiyorum, fasulyenin ve ekmeğin içinde. Sosislerin ve et suyunun içinde. Bunu radikal biçimde kesmek çok zor ama biryerden başlamak lazım.

MARKETLERDEKİ GİZLİ TEHLİKE
Şeker bağımlılık yapıcı, lezzetli ve üretimi ucuz olduğu için akla gelmeyen birçok ürünün içine ekleniyor. Marketlerde satılan aromalı yoğurt, domates sosu, ketçap, ekmek, salata sosu ve kraker bunların başında geliyor. Daha da kötüsü bu gıdalara eklenen şekerin tadını çoğu zaman alamıyorsunuz. Yani hiç fark etmeden günlük ihtiyacınızdan kat kat fazla şeker yemiş oluyorsunuz. Üstelik hazır gıdalardaki şeker çoğunlukla mısır şurubu içeriyor. Fruktoz da bel kalınlığını artırıyor, obezite ve diyabet riskini yükseltiyor, karaciğerde yağlanmaya neden oluyor.

YARIN: HANGİ ÜRÜNLERDE NE KADAR ŞEKER VAR