Her şartta baba olunur

Erkeklerde yumurtalıkların kasıklarda kalması, sigara, içki ve dar çamaşırlar kısırlığa sebep olur. Ama sebebi bilinmeyen durumlarda bile çocuk sahibi olunabiliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Mart 2013 Güncelleme 26 Mart 2013, 00:00
Her şartta baba olunur

İÇİNDEKİLER

Jinemed Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, herkesin sorunu olan anne ve baba olmanın bütün merak edilenlerini yanıtlamaya devam ediyor. Çamlıbel, erkeklerde sperm sayısının yetersizliği ve kısırlığın çok karşılaşılan bir durum olduğunu söylerken sebebi bilinmeyen durumlarda bile sorun yaşayan erkeklerin baba olabileceğini müjdeliyor.

Erkeğe uygulanan testler nelerdir?
Spermin en az 20 milyon/cc olması, ikinci saatte ki hareketin yüzde 40'ın üzerinde olması ve kruger dediğimiz yönteme göre saptanmış şekil bozukluğunun da yüzde 96'nın altında olması daha doğrusu normal formların en az yüzde 4 olması gereklidir. Son yıllarda bu şekil bozukluklarına çok önem veriyoruz ve dolayısıyla bunun değerlendirilmesinin ancak uzman sayıcılar tarafından yapılmasını öneriyoruz. Bütün tüp bebek merkezlerinde uzman sayıcılar bulunmaktadır. Kişinin ideal olarak belirli aralıklarla 3 kez sperm sayımı yaptırması ve bunun ortalamasının yukarıda belirttiğim sayıların altında olması gereklidir ki sperm gerçekten olumsuz diyelim. Sayının 10 milyonun altında olması durumunda genellikle tüp bebek uygundur ve sayının 5 milyonun altında olması durumunda ise mikroenjeksiyon dediğimiz yöntemle tüp bebek yapılması başarıyı arttırır.

Sperm zayıflığının en büyük nedeni nedir?
Spermin zayıf olmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi de erkeklerin yumurtalarının kasıklarında kalması ve aşağı torbaya inmemesidir. Pek çok yeni doğan erkekte testislerin kasıklarda olduğunu biliyoruz. Bu durumun çocuk doktorları tarafından çok yakın takibi ve yumurtalar eğer kasıkta kalırsa en geç 2 yaşına kadar bunların ameliyatla aşağıya indirilmesi şarttır. Aksi halde bütün sperm ana hücreleri vücut hararetinde uzun süre kalarak ölebilir.

Spermin zayıf olması durumda ne yapılabilir?
Erkeğin kanında FSH, LH, E2, Prolaktin, TSH ve serbest Testesteron gibi hormonlara bakmak uygundur. Bunlardaki ciddi anormalliklerin bazı ilaçlarla tedavisi mümkün olmaktadır. Ayrıca erkeğin testisinden bir ultrason yapmak uygun olur. Testisi saran damarların, özellikle toplardamarların çok geniş ve varisli olması durumunda (varikosel) spermin üretileceği yerin harareti artacağı için ve yüksek ısıda sperm öldürülebileceği için bazen ameliyat çözümü spermi iyileştirebilmektedir. Ne var ki, varikosel ameliyatı çok seçilmiş kişilerde yapılmalıdır önümüze gelen her sperm zayıflığında bu yapılmamalıdır çünkü işe yaramaz. Erkeğin sperminin 10 ile 20 milyonun altında olması durumunda sperm yıkama yöntemiyle konsantre edilir.

Erkeğin sperm sayısı için dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
Erkeğin çocukken veya daha sonra geçirmiş olduğu kabakulak gibi hastalıklar veya testislerin aldığı şiddetli darbelerle oluşan kanamalar bazen sperm sayımının çok ciddi şekilde düşmesine yol açabilir.

Sperm sayısı normal olsa bile kısırlık olur mu?
Evet, erkeğin de spermi normal ise biz buna sebebi bilinmeyen kısırlık diyoruz. Tabii mutlaka bir sebebi vardır bugünkü teknoloji ile bu kadar anlaşılıp bilinebilmektedir. Bu sebeplerin bazıları tüp bebek yaptığımız fakat uygulaması esnasında ortaya çıkıyor. Bazı sperm yumurtayı dölleyemiyor veya yumurtanın kalitesi hep kötü oluyor ve döllenemiyor. Bazı çiftlerde döllenmiş yumurta hiçbir zaman bölünüp bir embriyo haline gelemiyor veya gelse bile çok kalitesiz embriyolar üretebiliyor ve bu şekilde de kişi gebe kalamıyor. Tüp bebek uygulamalarında dahi anlaşılamayan birtakım sebepler vardır. Bize başvuran çiftlerin yaklaşık yüzde 25'inde etkin bir sebep yoktur. Ama sebebi bilinmeyen grupta yapılan tedavilerle başarılı bir şekilde çocuk sahibi olabilmektedir. Onun için sebep bilinmediği için psikolojiktir veya kafana çok fazla takma geçer tarzı açıklamalar uygun değildir. Bu çiftlerinde tedaviye ihtiyacı vardır.

Erkekte çok cinsellik kısırlık yapar mı?
Hayır. Çünkü erkek her ilişkide yeniden sperm üretir, kadın gibi yumurta sayısı doğuştan değildir. Yani bir sınırı yoktur.

BABA ADAYLARI DİKKAT EDİN
Sigara içiyorsanız hemen bırakın İçki kullanmayın Dar pantolon giymeyin Kot pantolonu bir beden büyük seçin Sıkı iç çamaşırı giymeyin Sıcak yerlerde uzun süre kalmayın Uzun süre oturarak yolculuk yapmayın Bilgisayar ve televizyon başında çok fazla oturmayın

YARIN: MiYOM İÇİN RAHİMDEN OLMAYIN!

BURÇİN GÖKTAN