Bebek kremi yetişkinlerde işe yaramaz

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Mart 2013 Güncelleme 25 Mart 2013, 02:14
Bebek kremi yetişkinlerde işe yaramaz

İÇİNDEKİLER

* 23 yaşındayım. Cildime çok dikkat ediyorum. Arkadaşım bu kadar ayrıntıcı olma bebek kremi al en iyisi onlar dedi. Bu doğru mu?
MAALESEF doğru değil. Her hanımın rüyası bebek gibi bir cilde sahip olmaktır.
Bunun için bebek kremi kullanmak doğru değildir. Yetişkinlerin cildinin asitlik düzeyi farklı, çocuk ve bebeklerin cilt asitlik düzeyi farklıdır. O nedenle bebek ve çocuk ürünleri yetişkinler için uygun olmaz.
Yetişkin insanda üst tabaka epidermisin asitlik derecesi 5,5'tir. Bebeğin cilt üzeri asit mantosu oluşmadığı için hazırlanan ürünler farklıdır. Kendinize has özelliklere göre bakım ürünü kullanmalısınız.

8 yıldır tansiyon hastasıyım. İlaçlarımı kullanıyorum. 2 haftadır tansiyonum yükselmeye başladı. İlaçlarımı değiştirmem mi gerek?
* TANSİYON ölçümleri değişiklikler gösterebilir. Yani sabit değildir. Ortalama tansiyonunuz ve yüksek dediğiniz ölçümlerin kaç olduğu önemli. Hemen ilaç değiştirmeyi düşünmeyin. Araya giren uykusuzluk, tuzlu yemekler, stresdert- keder-evham, aşırı yorgunluklar, soğuk algınlığı ilaçları tansiyonun düzenini bozabilir. Bunların tespit edilmesi ve düzeltilmesi gerekir.
Yeniden hipertansiyona ait tahliller için iç hastalıkları uzmanına git.

3 ay önce doğum yaptım. 'Yediklerin bebeğe de gaz yaptırır' diyorlar. Doğru mu?
* DOĞRU. Bazı gıdalar anne sütünün tadını değiştirebilir. Soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar, acılı baharatlar, gazlı içecekler, gazlı meyve suları ve kuru baklagiller gaz yapabilir.
Bu durumlarda tespit ettiğiniz bu tip gıdalardan sakınmaya çalışın.

* Karnımın sol alt kısmında çok ağrı oldu. Ateşim çıktı. Üşüdüm, çok titredim. Doktor endoskopi olabilirsin dedi. İlaçları bitir gel dedi.
Antibiyotik verdi. Şimdi iyiyim. Para için endoskopi istemiş olabilir mi?

* YANİ bu kadar anlattıktan sonra para mevzuna takılma. Şikâyetlerin önemli. Kalın bağırsağında baloncuklar iltihaplanmış olabilir.
Ben de endoskopi önerirdim. İyileşsen de geçmeyen bir hastalık olan divertikül var mı diye bakalım.

* Migrenim var. Baş ağrılarım sık sık tekrarlıyor. Çaresi ne?

BAŞ ağrısını başlatan sebepleri tespit et. Onlardan sakın. Buna sakınma tedavisi diyoruz. Soğuk ve rüzgârlı havalarda başını bere, atkı gibi koruyucu bir şeyle ört. Banyo yapıp sokağa çıkma. Saçını iyice kurut.
Rüzgârda, klimanın önünde durma.
Meteorolojiyi takip et, lodosta dışarı çıkma. Sigara içme. Jöle sürme. Açlıktokluk, stres-keder-gerilim, aşırı yorgunluk migreni tetikler sakın.

Sık sık çarpıntım oluyor. İlaç kullanıyorum. Perhizi var mı?

* ÇAY, kahve, sigara gibi alışkanlıklarını terk et. Kafein içeren her türlü gıda, aşırı baharat çarpıntıyı tetikler. Örneğin öksürük şurupları, bazı astım ve kronik bronşit ilaçları da çarpıntı yapabilir.