Akciğer tansiyonu tehlikeli

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Mart 2013 Güncelleme 24 Mart 2013, 00:00
Akciğer tansiyonu tehlikeli

İÇİNDEKİLER

* Akciğer tansiyonum yüksek. Tehlikeli bir hastalık mıdır? Hangi bitkileri önerirsiniz?
Akciğerin içindeki damarlardaki tansiyon yüksekliğine Pulmoner Hipertansiyon denir. Normalde akciğerin damarlarındaki kan basıncı, dinlenme sırasında 25 mmHg ortalama, egzersiz halinde en çok 30 mmHg olarak kabul edilir. Bu ölçümlerden yüksek durumlar hastalık olarak kabul edilir. Skleroderma, romatoid artrit, sistemik lupus eritematozus gibi romatizmal hastalıklarda, Orak Hücre anemisi gibi kan hastalıklarında, görülebilir. Bitki tedavileri ile düzelme olmaz. Düzenli takip ve ilaç tedavisi yapılmalı.

* 2 yıl önce omzumdan kas yırtığı teşhisiyle ameliyat oldum. Ancak kireçlemeden dolayı ağrılarım hiç geçmiyor. Kolumu kaldırmakta zorlanıyorum. Nasıl bir tedavi önerirsiniz.
Geçmiş olsun. Tarif ettiğin şikayetler kas-kemik ekleme ait mekanik şikayetler. Kıkırdak bağ doku, tendon gibi beyaz renkli dokuların tedavisi geç olur, güç olur. Düzenli ilaç kullanımı ile beraber düzenli fizik tedavi uygulamaları şart. Acele etme, sabırla düzenli olarak bir tek fizik tedavi uzmanının takibinde kal. Ağrı kesicileri mecbur kalmadıkça alma. Mide ve böbrek fazla ilaçtan zarar görmesin diye idareli kullanalım.

* Cildim çok solgun gorünüyor. Bu durum karaciğerimde bir rahatsızlığın belirtisi olabilir mi?
Bazı cilt renkleri ailesel olarak soluk olabilir. Soluk renk genel olarak kansızlık bulgusudur. Tam kan sayımı, demir, demir bağlama kapasitesi, Ferritin, B12 ve Folik asit gibi kan yapımında kullanılan maddelerin ölçümü gerekebilir. Dışkıda gizli kan testi yapmak gerekir. Sarılık gibi bazı karaciğer hastalıklarında renk soluklaşabilir.

* Yemek borumun tam bitiminde bir sızı var. Bu durum neyin habercisi olabilir?
Tarif ettiğin ağrı ve özelliğine bakacak olursak yemek borusu alt uç iltihabı ve hatta oradan gizli kanama olabilir. İç hastalıkları uzmanına git.

* Oğlumuz 3 yaşında. Yumurtalığının bir tanesi torbalarına inmemişti. 1 yaşında ameliyat ettirdik. Etrafımız çocuğu olmaz diyor. Doğru mu?

Etrafınızda kahinler mi var? Kimse geleceği göremezde ondan soruyorum. Bu durumlarda ileri yaşlarda kişi değerlendirilir. Yapılan ameliyatlar bu riskleri azaltır. Yumurtalıkların çalışması takip edilir. Önce sağlıklı olsun da ileri yaşlarda yine sperm analizi, yumurtalık tahlilleri yapılır. 10 yaşından itibaren yılda 1 kez düzenli ürolojik muayene olmalı.