Sıkıntı sedefi artırır

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Mart 2013 Güncelleme 14 Mart 2013, 00:00
Sıkıntı sedefi artırır

İÇİNDEKİLER

* 20 yıldır Sedef hastasıyım. Bir türlü geçmedi. Ne yapmalıyım?
"Psöriasis" veya "Sedef" dediğimiz hastalık iyi huylu, uzun süreli, tekrarlayıcı, mikropsuz iltihapla seyreden bir cilt hastalığıdır. Ciltte çizilme, ısırık, sıyrılma, dövme, güneş yanığı gibi hasar olursa 1-2 hafta içinde orada sedeflenme olabilir. Genel hastalık şiddeti de artar. Bu nedenle cildini zarar görmesin diye iyi koru.
Enfeksiyonlardan korun. Sigara ve alkol kullanıyorsan bırak. İlaçlarını kontrol et.
Badem-fındık-fındık yağııspanak, şalgam, pancar, karalâhana ve karahindiba, brokoli, kivi, kabak, kuşkonmaz ye. En önemlisi stressıkıntı- dert-evham-kaygı-keder-depres yon-bunalım artarsa hastalık artar. Doktor takibinde kal.

* Karın ağrısı çekiyorum. Sürekli geğirme ve şişkinliğim oluyor. Ne yapmalıyım?
Özellikle hava yuttuğunuz durumlarda geçmeyen karın ağrıları geğirme ve şişkinlikler olabilir. Sigara içmek, sakız çiğnemek, derin iç çekmeler, iyi çiğnemeden yemek yemeler, Kronik bronşit ve KOAH-rinit-sinüzit hastaları, turp-kuru fasulye-gazlı içecekler gibi gazlı gıdaları tüketenler bu şikâyetlerden kurtulamaz. İç hastalıkları doktoru bu konuyu çözer.

* Almanya'dan Türkiye'ye çocuklarımızı sünnet ettirmek için geldik. Yaşları 9 ve 11. Nelere dikkat etmeliyiz. Bu yaşlar riskli mi?
Sünnet olmak için çocuklarınızın yaşları uygun. Sünnet için 1.5-6 yaş arası önerilmez. 6 yaş sonrasında çocuklar da sünnetin hem sağlık, hem de toplumsal yanının farkına varabilir.
Bu anı hatırlar. Bu yaşlarda sünnetin genel anestezi veya ciddi ilaçlı sakinleştirme işlemiyle yapılması uygundur. Uygun olmayan şart ve ortamlarda ehliyetsiz kişilerce yapılan sünnetler kalıcı sakatlıklar da dahil ciddi sonuçlara yol açabilir.
Çocuklarda uygulanan tüm cerrahi girişimlerde gösterilmesi titizlik ve psikolojik hazırlık ihmal edilirse sünnet işlemi, etkisi ömür boyu sürebilecek bir psikolojik travmaya dönüşebilir. Sünneti bir cerrahi girişim olarak görmek ve ameliyathane ortamında uzmanlarca yapılmasını sağlamak doğru olur.

*Lenfoma kanseri için nasıl bir beslenme önerirsiniz?
Öncelikle doktorunun hastalığın ve kullandığın ilaçlar ile ilgili özel tavsiyelerine uy. 6 öğün beslen. 3 ana öğün, 3 ara öğün yap. Bu tüm bedenin düzenli olarak çalışmasını sağlar. Ayrıca enginar, ramazan hurması, kuru üzüm, zeytin, süt ve süt ürünleri ve bal sofranda olmalı.