Sinsi KOAH nefes kesiyor

Sigaranın körüklediği KOAH sinsice ilerleyip akciğerlere zarar veriyor. Şiddetli olmayan öksürük, nefes darlığı gibi şikayetlerle kendini gösteren KOAH'a karşı herkesin uyanık olması gerekiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Mart 2013 Güncelleme 01 Mart 2013, 04:25
Sinsi KOAH nefes kesiyor

İÇİNDEKİLER

* Bronşitim vardı. Sigara içince KOAH olmuş. Bu ciddi bir hastalık mıdır?
Her hastalık ciddidir. Sigara dumanıyla nefes borularına, hava keseciklerine zararlı gazlar ve maddeler dolar. Bronşların ve hava keseciklerinin yapısı bozulur. Sonuçta bronşların hastalanmasıyla TIKAYICI BRONŞİT, hava keseciklerinin harabiyeti ve parçalanması ile AMFİ-
ZEM
ortaya çıkar. İşte KOAH adı altında bu iki hastalık yer almaktadır. Sigara ile hem bronşlarda tıkayıcı bronşit hem de aynı zamanda amfizem gelişir.

* 5 yıldır sigara içiyorum. KOAH olduğumu nasıl anlarım?
Sigara sinsi sinsi yerleşerek akciğerleri bozar. Öksürük, balgam, nefes darlığı şikayetleri yavaş yavaş ve sürekli olarak hayatına yerleşir. Öksürük ve balgam çıkarma önceleri sadece sabah görülür. Balgam çok az miktarda çıkar. Hastalar genellikle bu şikayetleri önemsemezler ve sigara içmenin doğal bir sonucu olarak kabul ederler.
Gerçekte, şiddetli olmayan öksürük ile birlikte az miktarda balgam çıkarmak çok önemli bir hastalığın yani KOAH'ın erken habercisi olabilir. Sigarayı bırakmanı öneririm. Yedek parça yok. Tamir meşakkatli.

* Çekap yaptırdım. 'ALT yüksek' dediler. Karaciğer uzmanına mı gideyim?
ALT testi karaciğer hasarını taramak için istenir. Check-Up (çekap) dediğimiz tarama testlerinde de istenir. ALT çoğunlukla karaciğerde ve daha az miktarlarda da böbrekler, kalp ve kaslarda bulunan bir maddedir. Normal şartlarda ALT düşüktür.
Karaciğer zarar gördüğünde şikayetler ortaya çıkmadan ALT testi yükselebilir. Birçok hastalık karaciğer hücrelerine zarar verebilir.
ALT düzeylerinin yükselebilir. Test en çok hepatite, karaciğere zararlı ilaçlar ve başka maddelere bağlı hasarın tespitinde yararlıdır.
Ancak ALT tamamen karaciğere has değildir. Şişman kişilerde karaciğer yağlanmasına bağlı ALT yükselebilir. Önce iç hastalıkları uzmanına git. Genel muayene, gerekli mikrop, hormon tarama ve şeker yükleme testleri ve karaciğer ultrasonu yapılması lazım.

Hapşırırken dikkat edin
* Annem aşırı yüksek sesle hapşırıyor. Bu tehkilemi mi? Nasıl geçer?
Önce anneni kulak burun boğaz uzmanına götür. Burun tıkanıklığı, alerjisi varsa hemen tedavi ettir. Özellikle alerjik rinit hastalığında sık sık hapşırma olur. Kilolu, boynu dar-kalın kişilerde patlama tarzında yüksek sesli hapşırmalar olabilir.
Tedavileri düzenli ve sürekli olmazsa şikayet tekrarlar. Kendisi de hapşırma hissini kontrol etmezse akciğer zarını bile yırtabilen hapşırmalar olabilir. 'Rahatlıyorum' derken akciğerden olmasın.

Efor testi önemli
* Babamda kalp krizine bağlı kalp yetmezliği oldu. Doktor bana da, 'Efor testi yaptır' dedi. Efor testi nedir?
Hasta koşu bandı üzerinde koşarken kalp EKG'si kaydedilir.
Gizli koroner arter hastalığının tanısının konulmasında yardımcı olan bir tanı yöntemidir.
Normal hayattaki hareketlerle kalp şikayeti olmazken; hareket arttığında normalde belli olmayan hastalık tespit edilebilir. Ailesinde kalp-damar hastalığı, ani ölüm olanlar, şeker-hipertansiyon- yüksek kolesterol düzeyine sahip hastalar doktor istediğinde mutlaka bu testi yaptırmalı. Sen de yaptır. Hastalık varsa iş açmadan tedbiri alınsın.

* Yabancı ortağımla 4 ay önce Afrika'ya iş seyahatine gittik. Hastalanmış, 'Uyku Hastalığı' demişler. Tehlikeli midir? Bulaşmış olabilir mi?
Çeçe sineği denilen bir sineğin ısırmasıyla bedene giren bir parazit bu hastalığı yapar. T.b. gambiense ve T.b. rhodiense denilen parazitler hastalığın kaynağıdır. T.b. gambiense haftalar veya aylar süren bir kuluçka döneminden sonra ilk belirtileri başlayan kronik bir hastalıktır. T.b. rhodiense ısırma olayından birkaç gün veya hafta sonra belirir. Sıklıkla, bir frengi çıbanı da bulunur. Tedavi edilmezse ölümcüldür.
Enfeksiyon hastalıkları uzmanına gitmenizi öneririm.