Ispanak kalp dostu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Ocak 2013 Güncelleme 25 Ocak 2013, 02:06
Ispanak kalp dostu

İÇİNDEKİLER

Demir yönünden zengin olan ıspanak, diğer sebzelere nazaran daha çok protein içeriyor. Ayrıca içeriğindeki vitamin ve enzimler bol kan yapıyor. Dişleri ve kemikleri sağlamlaştırıyor, kalp adalelerini kuvvetlendiriyor. Kalp rahatsızlığı olanlara, haftada 1-2 fincan taze sıkılmış ıspanak suyu içmeleri öneriliyor.

ŞEKER GİBİ PATLICAN
Patlıcan, içeriğindeki A vitamini, fosfor ve kendine has bazı esansları ile sinirleri yatıştırıyor, kalp çarpıntısını gideriyor. Pankreas, karaciğer ve böbrekleri kuvvetlendiriyor. Uzmanlar, şeker hastalarının patlıcan salatasından çok fayda gördüğünü ifade ediyor.

LAHANA MİDEYİ KORUYOR
Bol miktarda B, C, E vitamini ve potasyum içeren lahana, şeker ve romatizma hastaları için çok faydalı. Kanı temizleyip cildi güzelleştiriyor. İdrar söktürüp, vücuttaki zehirli maddelerin atılmasına yardımcı oluyor. Kansızlığı gideren lahana kansere karşı da etkili. Sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamini, mide-bağırsakları koruyor.

KANSERE KARŞI BROKOLİ
Brokolide bol miktarda beta karoten bulunuyor. Bu da, güçlü bir kanser savaşçısı. Yemek borusu, mide, bağırsak kanserleri tehlikesini azaltıyor. Brokoli ayrıca, B1 ve C vitamini deposu. Yüksek miktarda kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum içeriyor. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli havuç veya elma suyu ile karıştırılarak içilebilir.

HEMOROİDİN İLACI PIRASA
Pırasa, vitaminleri, mineralleri ve çeşitli nitritleri ile mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları, damar sertliği için son derece faydalı. Pırasa yemeği, bağırsaklara yumuşaklık verip pekliği gideriyor, hemoroidi olanları da rahatlatıyor. Uzmanlar, pırasa çorbasının, böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürdüğünü ve vücuttaki ürenin dışarı attığını belirtiyor.

VİTAMİN DEPOSU MAYDANOZ
Taze yenilen maydanozda, kalsiyum, potasyum, kükürt ve A vitamini bulunuyor. Bir tutam maydanoz, günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılıyor. Böbrekleri, karaciğeri ve idrar yollarını temizlemeye yardım ediyor. Kan şekerini normal seviyede tutuyor ve kansere karşı da koruyucu.

ENGİNAR DİNÇLİK VERİYOR
Karaciğer ve kalbin en iyi dostu olan enginar kanı temizleyip yorgunluğu gideriyor. Vücuttaki zehirli maddeleri idrarla dışarı atarak vücuda dinçlik verip dinlendiriyor. Uzmanlar enginarın, beyin yorgunluğunu geçirdiğini, kalp adalelerini kuvvetlendirdiğini, kolesterolü düşürdüğünü şeker hastaları için de çok faydalı olduğunu belirtiyor.

KEREVİZ İŞTAH AÇIYOR
Mideyi kuvvetlendiren kereviz aynı zamanda iştah açıyor. Uzmanlar, kerevizin iç salgı bezlerini, özellikle böbrek üstü bezlerini çalıştırdığını, yorgunluğu da önlediğini ifade ediyor. Kanı temizleyen kerevizin diğer faydaları şöyle: Karaciğerin şişliğini ve sarılığı gideriyor. Böbrekleri çalıştırıyor, cinsel faaliyeti artırıyor.

SALATALIK CİLDİ TEMİZLİYOR
Kanı temizleyip karaciğeri ve böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktüren salatalık, cildi bir tonik kadar iyi temizliyor. Ayrıca et yemeklerinin verdiği susuzluğu kesiyor. Salatalığın, sıcak bir havada iç ısısının dış ısıdan 20 derece daha düşük olduğu ve bu sebeple serinletici olarak yendiği belirtiliyor.