İshal olunca ne yememiz gerekir?

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ocak 2013 Güncelleme 18 Ocak 2013, 01:38
İshal olunca ne yememiz gerekir?

İÇİNDEKİLER

İshali oluşturan nedenler saptanana kadar beslenme tedavisi uygulanır. Sofrada pirinç gibi su tutucu etkisi olan besinlerin, elma, şeftali gibi pektin içeriği yüksek tam buğday ekmeği, unu ve tam buğday içerikli ürünlerin tüketimini artırmak gerekir. Sebze-meyve, kurubaklagiller ve yağlı tohumları tüket. Yüksek posalı tahılları tüket. Bol sıvı al. Kaybedilen kadar sıvı+8 bardak kadar su, hatta gazı kaçmış maden suyu tüket. Şekerli ve yağlı gıdalardan sakın.

* 6 aydır evliyiz. Kendimi kastığım için eşimle birlikte olamıyoruz. Çok korkuyorum. Hangi doktora gidelim?
Bunun adı 'Vajinismus'. Gerçi senin için adından ziyade iyileşmesi önemli. Sık karşılaşılan bir şikayettir. Kadın cinsel organının girişindeki kasların istem dışı kasılarak cinsel birleşmenin acılı veya imkansız olacağından korkulur. Eşinle bu korkunu paylaş. Ayrıca psikolog, iç hastalıkları uzmanı ve kadın doğum uzmanından yardım alman gerekir.

* İşyerinde arkadaşım yandı. Böyle durumlarda ne yapmamız lazım?
Öncelikle kendi güvenliğini sağla. Yaralıyı ortamdan uzaklaştır. Kontrolsüz hareket ediyorsa durdur. Üzerindeki yanma işlemine müdahale et. En yakın sağlık kuruluşuna götürmek için 112'yi arayıp ambulans çağır. Nefes alıp almadığını, şuurunu ve nabzını kontrol et. Mümkünse kıyafetlerini çıkart. Derideki yanmış kısımlara müdahale etmemeye özen göster.

* Gebelikten önce şişmandım. Şimdi normal kilo alıyorum. Gebelikte sıkıntı yaşar mıyım?
Şişmanlık veya şişman gebelik önermiyoruz. Kan şekeri kontrolü bozulabilir. Gebeliğe bağlı şeker ortaya çıkabilir. Bu nedenle gebelik hazırlığı yapanların fazla kilolarını vermeleri uygun olur. Gebelik takibinde de diyet uzmanı eşliğinde takip önemlidir. Gebeliğe bağlı şeker, obezite nedeni ile doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası zorluklar olabilir.

* Arkadaşların anlattığına göre penisim kısa. Nasıl büyütülebilir?
Başkalarının lafına bakıp yaşamaya devam edersen hayat boyu sıkıntı çekersin. Cinsel birliktelikte senin ve eşinin mutlu olması başarılı olmak demektir. Organ, boyutlarından bağımsız bir konudur. Yaklaşık beklenen ortalama erkek cinsel organ ölçümü 10-18 santimetredir. Daha uzun veya kısa olması cinsel hayattaki mutluluğu belirlemez. Ayrıca 'büyütme'ye doktorlar karar verir.

* Dışkılarken tuvalette taze kan gördüm. Korkuyorum. Hangi doktora gitmeliyim?
Korkmak yok. Tedbir var. Özellikle dışkılama sonrası temizlik yaparken makat bölgesindeki topaklar, bezeler fark edilebilir. Dışkılama sonrası temizlik kağıdına veya bezine bulaşmış kan, tuvalet taşına damlayan kan görürsek 'hemoroid'den yani 'basur'dan şüphelenmeliyiz. İç hastalıkları uzmanı veya genel cerrahi uzmanına başvurmak uygun olur. Bir çeşit 'varis'dir. Erken tedbir almazsan ilerler. Kabız kalmamaya dikkat etmelisin.