Vücudun direği

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Mayıs 2012 Güncelleme 13 Mayıs 2012, 00:00
Vücudun direği

İÇİNDEKİLER

Kas ve iskelet sisteminin ana görevi vücudu desteklemek, korumak ve hareket etmeyi sağlamaktır. Kemik, kas, kıkırdak ve liflerden oluşur. Hepsi birbirine bağlı bir şekilde yapılanmıştır. Ağrı, güçsüzlük, şekil bozukluğu, hareket kısıtlılığı, katılık ve eklemlerde sürtünme şikayetleri sık rastlanır. Bu nedenle kendi çekapımızı yaparken şikayetlerimizi fark etmek birinci önceliğimizdir.

KAS-İSKELET ÇEKAPI

Bütün beden yapısını gözden geçirin. Uzuvlarınıza, eklemlerinize, tüm dış yapınıza dikkatlice bakın. Bezeler, şişlikler, incelmeler, kalınlaşmalar, şekil bozuklukları varsa tespit edin.

Gözle tespit ettiğiniz farklılıkların üstünde elinizi gezdirin. Kırıklar, çıkıklar, kaskemik bölgesi üstündeki abseler gibi çeşitli hastalıkları tanıyın. Üstünde bulunduğu uzuvu hareket ettirmeye çalışarak kısıtlılığı araştırın.

Elbisenizi çıkartarak ayna karşısında veya size yardımcı olacak yakınınızın yanında yürüyün. Yürüme sırasında oluşan farklılıkları tespit edin. Bir çok sinir ve omurga hastalığı basit bir yürüyüş testi ile ortaya çıkarılabilir.