Herkeste görülür

Guatr, kalp krizinden, depresyona kadar birçok hastalığa açıkca davetiye çıkarıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Aralık 2011 Güncelleme 20 Aralık 2011, 00:00
Herkeste görülür

İÇİNDEKİLER

Halk arasında, boynun ön tarafında bir kitle oluşması olarak algılanan guatr; birçok vücut fonksiyonunda denge unsuru olan tiroid bezinin büyümesine deniyor. Bu büyüme, tiroid bezinin işIevini olumsuz etkiliyor. Sık rastlanan bir sağlık sorunu olan guatra neden olan tiroid beziyle ilgili olarak Hisar Intercontinental Hospital'dan Doç. Dr. Yılmaz Bilsel, şu bilgileri verdi:

TİROİD BEZİ NEDİR?
Tiroid bezi boynun orta hattında ön yüzde yerleşmiş kelebek şeklinde bir bezdir. Tiroid bezinin yakın komşuluğunda, her iki yanında ve arkasında ses tellerine hareket emirlerini taşıyan bir çift sinir vardır. Tiroid bezi salgıladığı iki temel hormonla hem vücudun metabolizma hızını düzenler hem de kemik metabolizmasını etkiler.

TİROİD HORMONLARININ GÖREVLERİ NELERDİR?
Tiroid bezi toplam 3 tane hormon üretir ve bunları dolaşıma salar. İkisi metabolizma düzenleyen temel hormonlar olup bu hormonlardan birine 'tiroksin (T4)', diğerine 'tiriiyodotironin (T3)' ismi verilir. Diğer hormon ise 'kalsitonin' olup kemiklerdeki depolardan kana kalsiyum salgılanmasını sağlar. T4 ve T3 hormonları vücut metabolizmasını düzenler ve hızını da kontrol ederler. Eğer çok hormon salgılanırsa metabolizma hızlanır ve 'Hipertiroidi' hastalığı gelişir. Hipertiroidide kalp hızı artarak çarpıntı şikayeti oluşurken, bağırsak hareketi artar, kilo kaybı, terleme, sinirlilik, uykusuzluk ve ishal yapabilir. Eğer tiroid hormonu çok az salgılanırsa bu duruma 'Hipotiroidi' denir. Hipotiroidi oluşunca, kalp hızı azalır, bağırsak hareketleri azalarak kabızlık ortaya çıkar, kilo alma, üşüme ve soğuğa tahammülsüzlük, unutkanlık ve depresyon görülebilir.

KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Tiroid hastalığı herkeste görülebileceği gibi gelişme riski bazılarında daha fazladır:
İyot eksikliği olan bölgelerde yaşayan veya yeterli iyot almayanlarda.
Ailesinde tiroid hastalığı bulunanlarda.
Şeker hastalığı ve romatizması olanlarda.
Gebe kadınlar ve yeni anne olanlarda.
60 yaşın üzerindeki kadınlarda.
70 yaşın üzerindeki erkeklerde.

DOÇ. DR. YILMAZ BİLSEL