Migren kadınları seviyor

Düzenli beslenme ve uyku sayesinde migreni yenebilirsiniz. Ancak kadınlar bu yönden erkeklerden daha şanssız. Çünkü migren kadınlarda daha fazla

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Kasım 2011 Güncelleme 29 Kasım 2011, 00:00
Migren kadınları seviyor

İÇİNDEKİLER

Migren türü baş ağrısında tedavi, temel olarak ilaçlarla yapılır. Çok uzun listeler halinde yayınlanan fakat her hasta için geçerli olmayan, migren hastalarının kendilerinin bildiği ve takip ettiği çeşitli yiyecek ve içecekler, atak sıklığını azaltmada etkilidir.

TETİKLER!
Düzenli beslenme, yeterli uyku ve fiziksel aktiviteler migren ataklarını azaltıcı özelliktedir. Tetikleyici faktörlerden kaçınmak ve stres yönetimi migren hastalarının yaşam kalitesini artırır. Migren kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görülmektedir. Migren atakları, adet öncesinde, hamilelikte ve menopoz döneminde artıp şiddetlenebilir. Özellikle doğum kontrol hapı kullanımı migren ataklarını daha da artırmaktadır. Migren tanısını koymaya yarayan objektif bir laboratuvar yönteminin olmaması, tanının büyük oranda tanımlanan ağrı özelliklerine dayanması nedeniyle migrenin sıklığı ile ilişkili yapılan çeşitli çalışmalarda oldukça farklı oranlar görülmektedir.

3 KAT FAZLA
Bugün migren sıklığı kabaca kadınlarda yüzde 20, erkeklerde yüzde 6-8 olarak kabul edilmektedir. Görülebileceği gibi kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık 3 kat fazla ortaya çıkmaktadır. Yine migren hastalarının ailelerinde de önemli oranda migren atağı tanımlayan aile bireyleri vardır.

PROF.DR. NACİ KARAAĞAÇ