Yeşil doping

İçerdiği bolca vitamin ve mineraller sayesinde hızlı yaşlanmayı geciktirici özelliği bulunan brokoli, aynı zamanda kalp dostu...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Kasım 2011 Güncelleme 28 Kasım 2011, 00:00
Yeşil doping

İÇİNDEKİLER

Brokoli; yaşlanmayı geciktirici, C vitamini ve karoten kaynağıdır. Yüksek karotenoid oranıyla, özellikli beta karotan içeriğiyle brokoli, güçlü anti kanserojen özeliğe sahiptir. Hem kalp hem de göz hastalıkları oranının düşmesinde önemli rol oynamıştır. Brokoli, vücutta vitamin A oranını yükseltebildiği gibi, aynı zamanda çeşitli cilt sorunlarının da iyileşmesini sağlar. Çok yüksek miktardaki C vitamini oranıyla bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Brokolinin içeriğindeki kalsiyum, kemik erimesini önlemeye yarar. Brokoli, lif oranıyla da sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Bu nedenle en az haftada iki kez brokoli tüketin.

ÇİN USULÜ BROKOLİ
MALZEMELER:
600 gr brokoli
100 gr su kestanesi
2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
Ufak bir parça soyulmuş ve doğranmış zencefil
Limon kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı soya sosu
125 ml su ve tavuk suyu bulyonu.

HAZIRLANIŞI: Su kestanesini, yağı, zencefili ve limon rendesini bir tencereye koyup kavurun.
Brokoliyi ekleyip kavurduktan sonra, kalan diğer malzemeleri de ilave edin. Kaynayan suda malzemeler kıvama gelene kadar 5 dakika pişirin.

BROKOLi
BESİN ÖĞELERİ:
B VİTAMİNLERİ
C VİTAMİNİ
BETA KAROTEN
KALSİYUM
DEMİR
ÇİNKO

SAÇLARIN DOSTU
Demir, kalsiyum ve magnezyum içeren ıspanak; genç gözükmek ve formda kalmak isteyenler için vazgeçilmez bir besindir. Çoğu zaman içeriğindeki yüksek oranda demirle anılan ıspanak, kandaki oksijeni arttırır, kansızlığı önler ve muhteşem bir besin kaynağıdır. Bunun yanı sıra; demir, erken yaşta saç dökülmesini önlemekte de oldukça etkilidir. Ayrıca ıspanak, kemik erimesini önlemeye de yarayan kalsiyum ve magnezyum bakımından zengindir. Magnezyum, kan damarlarını genişletir ve kasları esnetir. Ispanakta bol miktarda bulunan lipoik asit hafızayı kuvvetlendirir.

IZGARA BİFTEKLİ ISPANAK SALATASI
MALZEMELER:
450 gr dilimlenmiş biftek,
4 adet kaynamış yumurta,
2 avuç ceviz,
450 gr ıspanak.

HAZIRLANIŞI: Biftekleri ızgarada kızarttıktan sonra dilim şeklinde kesin. Yumurtaları, biftekleri, cevizi ve ıspanağı bir kabın içinde karıştırın ve servis yapın. Yemeğiniz hazır.

BESİN ÖĞELERİ:
B VİTAMİNLERİ
C VİTAMİNİ
KAROTENOİDS
KALSİYUM
MAGNEZYUM
ÇİNKO
LİPOK ASİT
LİF