Doğmadan korumaya alın

Bebeğiniz daha dünyaya gelmeden onu; kan KANSERİNDEN KORUMAK YİNE SİZİN ELİNİZDE...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Eylül 2011 Güncelleme 29 Eylül 2011, 00:00
Doğmadan korumaya alın

İÇİNDEKİLER

Çocuklarda kan kanseri görülme oranı giderek artıyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Çocuk Hematolojisi Uzmanı Prof.Dr. Hayri B. Toksoy; çocuklarda görülen kan kanserlerinin nedenlerini ve korunma yollarını anlattı: Çocuklarda en sık görülen kanser türü nedir? Çocuklarda en sık görülen kanser türü lösemi yani kan kanseridir. Löseminin ardından ikinci sırayı lenf bezi kanserleri alıyor. Lösemi, çocukluk çağı kanserlerinin 1/3'ünü oluşturur.
Dünyada ve Türkiye'de çocuklukta en sık görülen kan kanseri türü, löseminin bir türü olan ALL'dir. Son yıllarda bir artış var mı, neden? Yapılan araştırmalara göre; 0-14 yaş grubunda her yıl 2.500-3.000 yeni kanser vakası beklenmektedir. Son yıllarda çocukluk çağı kanserlerinde ve lösemide artış gözlenmektedir. Doğal yaşamdan uzak olmak, çocukların teknolojiyle iç içe yaşaması, elektromanyetik dalgalara maruz kalma, kimyasal kirlilik, genetiğiyle oynanmış gıdalar, genetik faktörler, viral faktörler, radyasyon ve bazı ilaçlar kan kanserlerine zemin hazırlamaktadır. Çocuklarda kan kanserlerinde tedavi yöntemleri? Kemoterapi tedavisi: Bu tedavi ile amaç kan kanserine sebep olan hücreleri, kemik iliğinde yüzde 5 seviyesinin altında tutmaktır. Radyoterapi tedavisi: Merkezi sinir sistemi tutulma şansı yüksek olduğunda hastanın durumuna göre radyoterapi uygulanır. Kemik iliği nakli tedavisi: Kemik iliği nakli; hastanın yakınından (tercihen kardeşten) veya akrabası olan doku tipi uyumlu kişilerden kök hücre alarak hastaya verilmesidir. Kemik iliği nakli tedavi süreci hazırlık, nakil ve nakil sonrası aşamalarından oluşmaktadır. Yaklaşık 30 gün içinde hasta taburcu edilir. Kemik iliği tedavisinde en önemli etken; hastanın enfeksiyondan uzak tutulması ve steril diyet şartlarının uygulanmasıdır.

BU BELİRTİLERE KARŞI UYANIK OLUN!
Çocukluk çağı kanserlerinde aşağıdaki belirtiler önem taşımaktadır:
Çocukta hızlı ve ciddi kilo kaybı
Gece terlemeleri
Açıklanamayan huzursuzluk
Çabuk yorulma
Çocuğun vücudunda meydana gelen kırmızı / mor döküntüler
Kemik ve kas ağrıları
Solukluk
İyileşmeyen enfeksiyon

ANNE BABAYA REÇETE
DOĞMADAN KORUYUN: Çocukluk kanserleri gebelik dönemiyle başlar. Gebelik döneminde anne adaylarının kimyasal etkenlerden (saç boyası gibi) ve radyasyondan uzak kalması önem taşımaktadır.
ODASINA CEP SOKMAYIN: Doğumdan sonra bebeklerin beyin gelişimi devam ettiğinden, odalarında cep telefonu bulundurmayın.
WİRELESS'I KAPATIN: Kablosuz internet ağı wirelles yüksek oranda radyasyon yaydığından çocukların odalarında ve evlerde bulundurulmamalı.
YANINDA TÜTTÜRMEYİN: Çocuklar kesinlikle sigara içilen ortamlardan uzak tutulmalı.
MEVSİMİNDE BESLEYİN: Genetiğiyle oynanmış hormonlu gıdalardan uzak durulmalı, çocuklar mevsiminde sebze-meyve ve güvenilir etlerle beslenmeli.
HAZIR GIDA VERMEYİN: Cips, şekerleme, hazır gıdalar ve fast food'dan uzak durulmalı.
AVM'YE DEĞİL PARKA GÖTÜRÜN: Çocukları teknolojinin zararlarından uzak tutmak amacıyla, bol oksijenli alanlarda vakit geçirmeleri sağlanmalı.