Yangınınızı söndürün

Güneş sonrası oluşan yanıklar ve yaralardan kantaron yağı sayesinde kurtulun. Yağ, aynı zamanda hücre yenileyicidir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Temmuz 2011 Güncelleme 17 Temmuz 2011, 00:00
Yangınınızı söndürün

İÇİNDEKİLER

Bu Antik Yunan ilacının bilimsel adı Hypericum Perforatum, Türkçe adı 'binbir delik otu'. Çiçek yapraklarının üzerinde binlerce minik delik var gibi göründüğü için bu isim verilmiş bitkiye, ancak gerçekte delik yok. Delik izlenimi veren minik kahverengi noktalar çiçeğin esas aktif maddesi olan 'hypericin' içeren minicik yağ glandları. Bu aktif madde yağda eriyen bir bileşik olduğu için çiçekler aylarca saf zeytinyağında bekletiliyor ve yağda eriyen 'hypericin' zeytinyağına geçip yağı kırmızıya boyuyor. Bu maddenin yara iyileştirici, yangı giderici ve hücre yenileyici etkisi olduğu için bu yağ yüzyıllardır vazgeçilmez bir halk ilacı olarak yerini kimselere kaptırmamış. Bu halk ilacının 'haklı ününü' bilen bir bilim insanı olarak, artık kantaron yağının çok modern ve güvenilir kozmetik markalarının kremlerinde, güneş sonrası ürünlerinde ve balsamlarında görmeye başlıyor olmak, beni çok mutlu ediyor.
Bilimsel olarak kantaronu güneşten koruyucu bir ürün olarak düşünmek mümkün değil, çünkü kantaron güneşe karşı aşırı duyarlılık oluşturur, yani güneş ışınlarından daha çok etkilenmenizi sağlar oysa kantaronun güneş mevsiminde esas yeri, güneş sonrası bakımıdır, hatta güneş sonrası zedelenmiş cildin bakımı. Hem yangı giderici hem de yara iyileştirici özellikleri kantaron yağını güneş sonrası bakım ürünlerinin vazgeçilmezi yapar. Ancak dikkat etmeniz gereken çok önemli bir püf noktası var... Güneş sonrası bakımında kantaron içeren ürünlerle bakım yaptıktan sonra, aynı gün veya ertesi gün, cildinizi bebe şampuanı gibi hafif bir temizleyici ile temizleyip, kimyasal olmayan bir güneş koruyucusu sürüp öyle çıkın güneşe. Çünkü bir gün önce sürdüğünüz kantaronlu ürün bile ertesi gün güneş ışınlarını fazla çekip yanmanıza neden olabilir.

KULAĞINIZA KÜPE
Uyarmak istediğim bir konu daha var. St John's Wort bitkisinin ekstre kapsülleri, hafif ve orta dereceli depresyonlarda, güvenle kullanılan bir bitkisel ilaç. Bu ilacı kullanıyorsanız yaz aylarında dikkatli olmanız ve güneşe az çıkmanız, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde ise gözlük ve şemsiye kullanmanız lazım.
Çünkü bu bitki, cildin güneş ışınlarına karşı hassasiyetini artırıyor. Kendisinin güneş yanıklarının tedavisinde kullanılıyor olması tezat gibi görünse de bilimsel gerçekler böyle. Bilinçlilik, bilim ve dikkat, her şeyin özü. Doğadan bilinçli faydalanmak şart.