Güneşin ani etkileri

Herkesin mutlaka bir kere başına gelen güneş yanığından korunmak elinizde!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Temmuz 2011 Güncelleme 05 Temmuz 2011, 00:00
Güneşin ani etkileri

İÇİNDEKİLER

Güneşe maruziyetten hemen sonra oluşan etkiler bunlar. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği, sabah 11 ile öğlen 15 arası saatlerde, hele de korunmasız güneşlendi veya denize girdiyseniz mutlaka şunlardan biri gelmiştir başınıza; gece sırt yanmasından uyuyamama, 'sırtıma dokunmayın' naraları atma, cildinizde içi su dolu kabarcıklar ve nihai son olan soyulmalar…

KANSERE SEBEP OLABİLİR
En sık görülen ve en ağır olan akut etki, güneş yanıkları. Güneş yanıkları da normal yanıklar gibi derecelere ayrılıyor. Kendini kızarıklık, şişlik, ağrı ve yanma hissi ile belli eden bu duruma ileri vakalarda içi su dolu kabarcıklar da eşlik edebiliyor. Güneş yanığını önlemek her zaman tedaviden daha kolay ve önemli. Çünkü güneş yanıklarının ileriki tarihte cilt kanserine yatkınlığı artırdığı bilinen bir gerçek, önlemesi ise oldukça kolay; yasak saatlerde çıplak güneşe çıkmamak, şapka ve gözlük kullanmak, güneşlenmeden veya denize girmeden en az yarım saat önce de koruyucu sürüp 2-3 saatte bir yenilemek. Ancak diyelim ki bir şekilde oldu güneş yanığı, ne yapmamız gerekiyor? İlk adım soğuk su uygulaması, güneş yanığı olan bölgeyi soğuk suyla uzunca bir süre yıkamak, soğuk duş almak. Güneş yanıklarının halen en geçerli en etkili ilacı zaman. Bu süre zarfında tekrar güneşe maruz kalmaktan kesinlikle kaçınmanız gerekiyor. Yanık alanına diş macunu veya jeli gibi naneli ürünleri serinletir mantığıyla sürmeyin. Kantaron yağı veya kantaron içeren doğal bitkisel ürünler oldukça faydalıdır ama bunlarda da ürünün kalite standartlarına uygun olması çok önemli. Eğer su toplaması, baloncuk oluşumu gibi bir durum varsa mutlaka aile hekiminiz görmeli.

BAZI BİTKİLER YANIKLARA NEDEN OLUR
Bazı
ilaçlar da güneşe karşı hassasiyeti artırıyor, buna çok dikkat etmek gerekiyor. Bunlar arasında doğum kontrol hapları, bazı antibiyotikler ve sakinleştiriciler de var, bunlardan birini kullanıyorsanız ve tatile çıkacaksanız, mutlaka doktorunuza danışın. Bir de 'fito-foto-kontakt dermatit' diye adlandırdığımız bir durum var ki burada da bazı bitkiler ile güneş birleştiğinde ciltte alerjik reaksiyon oluşuyor. Teninize değen bitkiler, güneşe karşı duyarlılığı artırıyor. Güneşe çıkmadan önce kullanılan kozmetikler, özellikle de deodorantlar, roll-onlar, pudralar, makyaj malzemeleri ile çiçek özütleri, özellikle de kantaron içeren kremler, losyonlar güneş lekesi ve güneş yanığı riskini
artırabiliyorlar.