Çinko deposu

Güneşin giderek olgunlaştırdığı kırmızı erik, tam bir çinko deposu! Günde 3 tane yemeniz yeterli!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Haziran 2011 Güncelleme 23 Haziran 2011, 00:00
Çinko deposu

İÇİNDEKİLER

Erikler kızardıkça ve yumuşadıkça, içeriklerindeki meyve şekeri, antioksidan ve karoten başta olmak üzere vitamin miktarları artmakta. Meyvelerin içeriğindeki şekerler sizi korkutmasın, ancak dozunu asla abartmamalısınız. Şeker, beynimiz başta olmak üzere tüm bedenimiz için en önemli enerji kaynağı. Doğal meyve şekerleri her zaman en sağlıklı, en güvenilir şeker kaynaklarıdır.

HER BAKIMDAN YARARLI
Olgun bir erik, çok kıymetli bir çinko kaynağı. İlk önce şunun altını çizmek istiyorum, ülkemizde gereksiz yere çinko kapsülü kullanmaya eğilimi var. Bu gelenek nasıl başladı, nasıl bu kadar kabul gördü, tarihsel sürecini incelemek gerekir belki de. Ama biz yeni nesil hekimlere düşen, şunu insanlara anatmak: Çinko eksikliği çok az görülen çok ender bir durumdur ve normal beslenen bir kişide asla çinko eksikliği olmaz. Bunu tablet olarak almanız ise bedeninize ek bir şey vermediği gibi boşuna kapsül veya tablet yapılırken kullanılan maddeleri de almış olursunuz bedeninize. Doğa o kadar cömert ki, kuru veya yaş, üç adet erik o günkü çinko ihtiyacınızın hepsini karşılar. Çinko, vücutta hem bağışıklık sisteminde hem de hücre yenilenmesinde kullanılan çok önemli bir mineral. Ancak erikteki mineraller çinkoyla sınırlı değil. Demir açısından da oldukça zengin bu meyve, kansızlıkla da mücadele eden doğal bir yardımcı yani. Bakır, fosfor, magnezyum ve potasyum da bol miktarda bu hediye gibi meyvede. Fosfor, enerji döngüsü için vazgeçilmez, magnezyum ve potasyum da kas işlevleri için. Bununla birlikte A, C ve B grubu vitaminlerini bolca ihtiva ediyor.

KABIZLIĞA KARŞI
İçerdiği zengin bitkisel liflerle kabızlığa karşı da doğal bir ilaç bu meyve. Üstelik kurutulmaya da çok müsait olduğu için yaz kış kullanabilirsiniz. Eriği, kabızlığı önlemede kullanacaksanız, birkaç püf noktaya dikkat etmelisiniz. Birincisi, sabah aç karna tüketmenin en etkili yöntem olduğunu bilmelisiniz, ikincisi meyveyi tükettikten hemen sonra koca bir bardak su içmelisiniz. Bu sayede erikteki lifler şişiyor ve midenizi temizliyor.