Kalorisi düşük vişne reçeli

Yazın kısa bir süreliğine tezgahlarda yer alan vişne ile düşük kalorili reçel yapın! Kış boyunca sağlıklı ve dengeli beslenin!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Haziran 2011 Güncelleme 22 Haziran 2011, 00:00
Kalorisi düşük vişne reçeli

İÇİNDEKİLER

Vişne artık yavaş yavaş görülmeye başladı pazarlarda, manavlarda. Ancak çok fazla sürmüyor bu keyif, sadece birkaç hafta sonra kayboluyor. Bize de bu şifalı meyveden kış için reçeller, meyve konsantreleri yapmak ve saplarını kurutup saklamak kalıyor. Bugün size kalorisi düşük, sağlıklı reçel ve meyve suyu tarifleri vereceğim. Reçelin de kalorisi düşük olur mu demeyin, şekerini az kullanırsanız, olur.

SAĞLIKLI FORMÜL
Malzemeler: 1 kg ayıklanmış vişne, 250 gr esmer şeker, 250 gr beyaz şeker, 1 ince dilim taze zencefil Vişneleri ayıklayın ancak dilerseniz yalnızca sapını ayıklayıp çekirdekleri bırakabilirsiniz de. Dikkat edin, bütün reçel tarifleri 1 kg. meyveye 1 kg. şeker içerir. Ancak bu çok gereksiz ve hem bedeniniz hem de keseniz için israf. Esmer şekere gelince, beyaz şeker, şeker pancarından elde edilirken, esmer şeker, şeker kamışından yapılır. Bitkisel kaynak farkıdır yani... Yoksa esmer şeker, kepekli şeker değildir ve kalorileri çok yakındır. Üstelik dozunda tüketildiğinde şeker, sağlıksız bir gıda değildir. Az miktarda şekere, beynimiz başta olmak üzere, hele de çocukların, mutlaka ihtiyacı vardır. Zencefili ise doğal bir koruyucu ve antioksidan olarak kullanıyoruz burada. Ancak miktarı fazlalaştırmayın, tadı oldukça acı. Şekerleri vişnenin üzerine dökün ve buzdolabında bir gece bekletin. Sabah tencereyi ocağa koyun ve kaynamaya başlayınca küçük küçük doğradığınız zencefili ekleyin. Suyunu hafifçe çekene kadar pişirin. Meyve suyu konsantresi hazırlamak da en az bu reçel kadar kolay. Bu formülün suyunu çekmesini beklemeden ocaktan indirin. Soğuduktan sonra da, eğer çekirdekli bıraktıysanız süzgeçten geçirip, çekirdeklerini ayıklayıp blenderdan geçirirseniz, meyve suyu konsantreniz hazır. Hem de doğal, katkısız, sıvı şekersiz bir sağlık ve güzellik iksiri elde etmiş olursunuz.

ÖDEM ATTIRICI ETKİSİ VAR
Reçel hazırlarken ayıkladığınız sapları asla atmayın, gözleriniz şiş uyandığınız veya bir yolculuk sonrası ayak bileğinizdeki şişlikleri görüp gözleriniz faltaşı gibi açıldığında, kurtarıcınız olabilir, çok masum bir ödem attırıcıdır. Peki, nasıl hazırlamanız gerekiyor bu en eski en masum bitkisel reçeteyi? Ayıkladığınız kiraz saplarını yıkayıp kurulayın ve geniş bir tepsiye serin. Havadar ancak tepsinin üzerine doğrudan güneş gelmeyecek bir yerde kurutun. Cam ve ağzı sıkı kapalı bir kavanozda saklayın. İhtiyacınız olduğunda bir çorba kaşığı kadar kurutulmuş bitkiyi bir büyük kupa kaynar suda 15 dakika kadar bekletin ve günde iki kere tüketin. Ödeminizin azalmasına, selülitlerinizin giderilmesine ve hatta kilo vermenize yardım eder. Yağ yakıcı etkisi yoktur, eğer kilolarınızın bir kısmı ödem ise bu etkiyi görebilirsiniz ancak. Daha önce çöpe attığınız bu güzel çay için üzüleceksiniz
etkilerini gördükçe, doğa o kadar cömert ki