İmkansız değil

Çeşitli tüp bebek yöntemleriyle; gebelik oranları 15 yıl öncesine oranla 3-4 kat artmıştır. İşte bazı metodlar

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Mayıs 2011 Güncelleme 14 Mayıs 2011, 00:00
İmkansız değil

İÇİNDEKİLER

Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, diğer tüp bebek yöntemlerini anlatmaya devam ediyor. Spermin olmaması durumunda testislerden alınan parça ile sperm bulmak mümkün olabilmektedir ve bununla da tüp bebek ya da mikroenjeksiyon yapılabilir. Bu işleme TESE denir. Bunun mikroskop altında yapılması ise MİKRO TESE olarak adlandırılır.

PREİMPLANTASYON GENETİK DİAGNOZ (PGD) NEDİR?
Tüp bebekteki gebelik oranlarını daha da yükseltmek için bir yöntem de preimplantasyon genetik diagnoz (PGD)'dir. işlemde embriyolar rahme verilmeden önce kromozomları incelenmekte ve kromozomu sağlam olanlar verilmektedir. PGD yapılan olgularda sağlam embriyolar verilerek düşme riski azaltılabilir veya gebelik oranı arttırılabilir. Bu işlemde bir tüp bebeğe yakın ek bir maliyet getirmekte; ancak bazı durumlarda da gebeliğin tek şansı olarak ortaya çıkmaktadır. PGD'nin yapıldığı diğer alan ise ailesel olarak kromozomlara yansımış bazı anormalliliklerde bu tarz hastalıklı kromozomları taşımayan embriyoların anneye verilerek çocuklarında bu hastalığın olmamasına yardımcı olmaktır.

EMBRİYO DONDURMA NEDİR?
İlk tüp bebek denemesinde kişinin fazla iyi kalitede embriyosu varsa bunlardan 3 tanesi anneye verildikten sonra geriye kalanlar özel bir soğutma teknolojisi dondurulup Türkiye'deki hastanelerde 3 yıla kadar saklanabilir. 3 yıl zarfında çiftler gebe kalmamışlarsa yeni bir gebelik denemesi için, gebe kalmışlarsa da ikinci bebekleri için bu dondurulmuş embriyolardan faydalanabilirler.

Prof. Dr. Teksen Çamlıbel