Çocuğumuz olmuyor ne önerirsiniz?

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Ekim 2010 Güncelleme 29 Ekim 2010, 00:00

İÇİNDEKİLER

* 27 yaşındayım. 3 yıllık evliyim. Çocuğumuz olmuyor. Yapılan testlerimde sol varikosel saptandı. Ameliyat mı olmam gerekiyor? Bu konuda nasıl bir yol izlemeliyiz?

CEVAP
Geçmiş olsun. Spermiyogram dediğimiz sperm testi yaptırmanız gereklidir. Ancak ondan sonra ameliyatın gerekli olup olmadığını söyleyebiliriz.

ÜRETEROSKOPİ RİSKLİ Mİ?
* Babam 61 yaşında. Sol tarafta böbrekten çıkmış ve kanala düşmüş 1 santime yakın taşı bulundu. Şu an ameliyat gününü bekliyoruz. Benim sorum şu olacak. Üreteroskopi denilen ameliyat nasıl bir operasyondur? Hocam tehlikeli mi?

CEVAP
Üreteroskopi dediğimiz işlem çok zor bir işlem değildir ve günübirlik bir tedavi yöntemidir. Kapalı yöntem endoskopik bir işlem yardımı ile mesaneden üretere geçip taşı gördükten sonra enerji kaynağı ile kırıyoruz.

PATOLOJİ TEMİZ ÇIKMADI
* Babam 55 yaşında, 1 ay önce kapalı prostat ameliyatı olmuştu. İdrarını yapamadığı için yapılmıştı ameliyat. Şu an çok rahat idrar yapabiliyor. Ama patoloji raporu temiz çıkmadı. Kanser olduğu yazıyor. Hocam tekrar ameliyat mı olması gerekli?

CEVAP
Kapalı prostat ameliyatı (TUR) sırasında kesilen doku parçaları patolojiye gider ve nadiren prostat kanseri olarak rapor edilir. Eğer prostat kanseri olarak gelirse doku inceleme sonucu, bu durumda kanserin yaygınlığına bakılır ve az miktarda kanser dokusu varsa takip bile edilebilir. Ama kanser dokusu fazla ise radikal prostatektomi dediğimiz prostatı ve çevre dokularını tamamen çıkardığımız bir operasyon yaparız. Geçmiş olsun.

BOŞALMA PROBLEMİ
* Hocam merhaba 37 yaşındayım ve bekarım. Uzun süre boşalmadığım zaman idrarım ince geliyor ama düzenli cinsel ilişki olduğu zamansa daha tazyikli işiyorum. Bu olay normal mi? Bir doktora gitmem gerekli mi? Şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP
Açıkçası prostat iltihaplanmasında benzer durumlar olur. Ayrıca uzun süre boşalma olmadığı zaman prostat dokusu dolduğu için şişer ve idrar yollarına basınç yapar. Bu da idrar akımını engeller. Düzenli boşalmak bu durumlarda tavsiye ettiğimiz bir önlemdir. Gene de bir üroloji uzmanı arkadaşa başvurabilirsiniz.