Hacda korkulan olmadı

Suudi Arabistan'a çeşitli ülkelerden 2 milyon 500 bin kişi gitti. Sadece 5'i domuz gribinden hayatını kaybetti. Ölenlerin 4'ü 70 yaşın üzerinde ve kalp hastasıydı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Aralık 2009 Güncelleme 05 Aralık 2009, 00:41
Hacda korkulan olmadı

İÇİNDEKİLER

Hatırlarsanız, bundan birkaç ay önce domuz gribinin hac ibadeti için Suudi Arabistan'a gidecekler arasında büyük bir salgına yol açmasından ciddi endişe duyuluyordu. Çünkü dünyanın dört bir tarafından bu ülkeye akın edecek yüzbinlerce hacı adayı birkaç hafta boyunca otellerde, camilerde ve diğer kutsal mekânlarda (özellikle üç gün boyunca Mina'da kalacakları çadırlarda) birbirleri ile çok yakın temas içinde olacaklardı.

İLK ADAYLAR AŞISIZ
Bu da grip virüsü gibi özellikle solunum ve yakın temas yoluyla bulaşan bir mikrop için bulunmaz bir fırsattı. Sağlık Bakanlığı da bu ihtimali önemseyerek ilk aşıların hacı adaylarına yapılacağını duyurmuştu. İlk hacı kafilesi, aşılar henüz uygulamaya hazır olmadığı için aşılanmadan gitti. Ancak sonraki günlerde hazır olmasına rağmen hacı adayları aşıya pek rağbet etmedi. Mesela, 13 Kasım'da bir gazetede çıkan haber şöyle: "Hac görevini yerine getirmek üzere dünyanın dört bir yanından kutsal topraklara giden hacı adayları, domuz gribine meydan okuyan bir atmosfer içinde ibadetini yerine getiriyor. Çünkü, hacı adayları ne aşı oluyor ne de maske takıyor. Hacı adaylarının yoğun olduğu Mekke'deki Diyanet Hastanesi'ne bugüne kadar hiç domuz gribi vakası gelmedi.''

KORKULAN OLMADI
Hac ibadeti tamamlandıktan sonra Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Abdullah al-Rabeeah'ın yaptığı açıklama içimizi ferahlattı. Bakan, Mekke'ye giden 2 milyon 500 bin Müslüman içinde sadece 73 kişide domuz gribi teşhis edildiğini ve bunların 5'inin hayatını kaybettiğini açıkladı. Çok şükür ki korkulan olmamıştı! Bakan açıklamasında çocukların, çok yaşlıların ve ciddi hastalıkları olanların hacca gönderilmemesini istediklerini de belirtmiş ama buna uyulduğunu hiç sanmıyorum.

SADECE YÜZDE 10
Hacca gitme fırsatı yakalamış olan bir Müslüman'ı hastalıkla korkutmak mümkün değil. Birçok hacı adayının ölmek için bilhassa kutsal toprakları tercih ettiğine de eminim. Bakan'a göre ölenlerin dördü 70 yaşın üzerinde olan Fas, Pakistan, Hindistan ve Sudanlı, biri ise 17 yaşında Nijeryalı bir kadın. Hepsinin de kanser ve kalp hastalığı gibi grip bakımından ölüm riskini artıran hastalıkları var. Sağlık Bakanı'nına göre hac ibadeti için gidenlerin sadece yüzde 10'unun aşı olmuş olmaları .Tabi ki teorik olarak bazı hacılarda domuz gribi belirtilerinin ülkelerine döndükten sonra ortaya çıkması mümkün ama birçoğunun haftalardan beri kutsal topraklarda olduğu düşünülürse bunun fazla kişiyi ilgilendirmesi pek mümkün görünmüyor.

GELELİM NETİCEYE
Bugüne kadar hep tüm dünyada gereksiz bir 'domuz gribi korkusu' pompalandığını söyledim durdum. Allah' a çok şükür ki bugüne kadar ortaya çıkan veriler beni doğruluyor. DSÖ'ye göre domuz gribi yüzünden ölenlerin sayısı 8 bin 750. Oysa mutad gripten her yıl en az 250 bin kişi hayatını kaybediyor. Ocak ayından sonra daha büyük bir salgın dalgası (buna tsunami de diyebilirsiniz!) bekleniyor. Ancak 160 ülkeden 2 milyon 500 bin kişinin gittiği hacda sadece 73 kişide domuz gribi görülmesi bu endişeleri yersiz kılıyor. Bu yüzden ocak ayından sonra çok ciddi bir salgın olmayacağını düşünüyorum.