H1N1 virüsünün yeniden mutasyona uğraması mümkün mü?

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Aralık 2009 Güncelleme 02 Aralık 2009, 01:18
H1N1 virüsünün yeniden mutasyona uğraması mümkün mü?

İÇİNDEKİLER

Virüsün antijenik yapısında ortaya çıkan değişikliklere mutasyon (değişim) denir. Bu, grip virüslerinin en önemli özelliklerinden biridir. Virüsler bulaştıkları insanda çoğalırlarken kendilerinin sayısız kopyasını üretir. Bu kopyaların bir kısmı orijinal virüsten farklı, başka bir deyişle hatalıdır ama çoğu küçük hatalardır ve virüsün bulaşıcılığı ve virülensi (öldürücülüğü) bakımından çok önemli olmaz. Bazı durumlarda ise bu mutasyon ileri derecede olabilir ve o zaman orijinal virüsten çok farklı bir virüs de ortaya çıkabilir. H1N1 virüsünde de mutasyonlar ilk günlerden itibaren görülmeye başlamıştır. Yakın zamana kadar bu mutasyonların büyük olmadığı ve virüsün virülensinde önemli bir değişikliğe yol açmadığı bilinirken son günlerde bazı ülkelerde virülensi çok yüksek mutasyonlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Bugüne kadar da Brezilya, Meksika, ABD, Çin, Japonya, Ukrayna gibi ülkelerde mutasyon olduğu belirlenmiş, ancak bunun klinik açıdan önemli olmadığı bildirilmişti. Kasım ayında Norveç'te incelenen 70 H1N1 virüsünün üçünde mutasyon görüldüğü ve bu virüslerin belirlendiği hastalardan ikisinin öldüğü diğerinin ise yoğun bakımda tedavide olduğu açıklandı. Bu elbette endişe yaratan bir durum ama bunun sevindirici yanı da var. O da bu virüslerin başka insanlara bulaşıcılığının olduğuna ve aşı ve antiviral tedavi üzerine olumsuz bir etkisinin olduğuna dair bir bulgunun olmaması.

NEDEN ÖNEMLİ?

Mutasyonlardan duyulan endişenin sebebi virülensi daha yüksek olan bir virüsün ortaya çıkması ve bunun hem ölümlere ve hem de kullanılan aşının etkisiz kalmasına yol açmasıdır.

H1N1 VİRÜSLERİNİN İLACA DİRENÇLİ TÜRLERİ VAR MIDIR?
Bugüne kadar dünyanın birçok ülkesinde Tamiflu isimli ilaca dirençli olan H1N1 virüslerinin olduğu bildirilmişti, ancak bu dirençli virüslerin insandan insana bulaştığına dair bir bilgi yoktu. Kasım ayında Galler'de bir üniversite hastanesinde 5 hastada Tamiflu'ya dirençli virüs belirlendiği ve bunların insandan insana bulaşmanın ilk örneği olduğu bildirildi. Bu hastalardan biri yoğun bakımda, diğer ikisi normal serviste tedavi oluyor.

DİRENÇLİ VİRÜSLERDEN NEDEN KORKULUYOR?
Tamiflu domuz gribi tedavisinde çok etkili olan, ağır hastalık tablosu gösterenlerde ve bağışıklığı baskılanmış riskli hastalarda hayat kurtarıcı olan bir ilaçtır. Bu ilaca dirençli virüslerin artması ve insandan insana bulaşması son derecede ürkütücü bir durumdur. Dirençli virüslerin ortaya çıkmasının önlenebilmesi için gereksiz ilaç kullanımı mutlaka engellenmelidir.

İKİNCİ DEFA DOMUZ GRİBİ GEÇİRİLEBİLİR Mİ?
Teorik olarak bir kere H1N1 virüsü veya herhangi başka bir grip virüsü ile hastalanan bir kimsenin tekrar aynı virüsle hastalanması söz konusu değildir. İlk enfeksiyonda gelişen bağışıklık o kimseyi o virüse karşı korur. Ancak bağışıklığı baskılanmış kişilerde geçirilen enfeksiyon sonucu gelişen bağışıklık tam olmayabilir ve bu kişiler o zaman aynı virüsle tekrar hastalanabilir. Özellikle hızlı antijen testleri ile teşhis konan kişilerde yanlış pozitif test ihtimalini de mutlaka hesaba katmak gerekir.

İŞTE DOMUZ GRİBİNİN BELİRTİLERİ!

DOMUZ GRİBİNDEN KORUYAN GIDALAR