Sigarayı hatırlatanlardan kaçın

Pek çok 'uzman' sigarayı bırakmaya çalışanlara, işlerini zorlaştıracak önerilerde bulunur. Bunlardan biri de 'Sigarayı hatırlatan şeylerden uzak dur' uyarısıdır!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Kasım 2009 Güncelleme 21 Kasım 2009, 00:00
Sigarayı hatırlatanlardan kaçın

İÇİNDEKİLER

Eğer sigarayı bırakmayı zorlaştırmak ve sonunda da başarısız olmak istiyorsanız, sigarayı hatırlatan her şeyden uzaklaşın. Böylece hem hayatınızda gerçek boşluklar yaratacaksınız, hem de sigaradan kaçarak, sigaranın kıymetini arttıracaksınız! Sigarayı hatırlatan şeylerden kaçın dediğiniz sigara içicisi şöyle düşünür: "Nasıl yani? Eşimi mi boşayayım o sigara içiyor. Ya da işe mi gitmeyeyim, işte pek çok arkadaşım sigara içiyor. Çay da bana sigara hatırlatıyor demek çaydan kaçmam lazım. Maç da seyredemem, çünkü maç seyretmek bana sigara hatırlatıyor!" Sigarasızlığa alışma döneminde sigara içmeyi hatırlatacak olaylardan kaçınmalı mı kaçınmamalı mı sorusunun tek doğru yanıtı var, birlikte düşünelim: Önce yaşamımız boyunca sigara içmeyi sürdürmemize korkunun neden olduğunu anlayalım. Bu korkunun iki aşaması vardır.

1. Sigarasız nasıl yaşayabilirim?

Bu korku bir tiryakinin akşam geç saatte dışarıdayken sigarası bittiğinde girdiği panik duygusudur. Nikotin ihtiyacından kaynaklanmamıştır, bağımlılığın yarattığı psikolojik korkudur, sigarasız "yaşayamazsın" korkusu! Neye benzer? Balıklama atlamayı öğrenmekte olan herkesin yaşadığı türden, bilinmeyene karşı duyulan bir korkudur bu. Atlama tahtası aslında 30 cm yüksekliktedir ama 4 metre gibi gözükür. Atlamak en zor aşamadır, buna cesaret ederseniz gerisi kolaydır.

2. Yaşamayı değil, sigarayı bırakın

2. Korkunun ikinci aşaması daha uzun vadelidir. Gelecekte bazı durumların sigarasız aynı zevki vermeyeceği veya sigara olmadan güçlüklerle başa çıkılamayacağı korkusu bu ikinci aşamaya örnektir. Endişelenmeyin. Bir kez atladıktan sonra bunun tam tersinin doğru olduğunu göreceksiniz. Sigara içmeyi hatırlatacak olaylardan kaçınma konusunda sizi etkileyen iki önemli korku bunlardır. Bu korkuları yenmenin iki anahtarı ise: a) Kesin karar vermek... b) Artık sigara içmek zorunda olmamanın zevkine varmak... Her iki durumda da neden sigaraya ihtiyaç duyasınız? "Sigarasızlığa alışma sürecinde sigara içen insanlarla birlikte olmaktan kaçınayım mı? Hayır! İnsanlarla birlikte olmak konusunda tam tersini yapın. Nikotin bağımlılığınız devam etse bile artık sigaraya muhtaç değilsiniz. Yaşamın sigarasız daha güzel olduğunu göreceksiniz bir de zehir vücudunuzdan çıktığında her şeyin ne kadar güzel olacağını düşünün. Unutmayın yaşamayı bırakmıyoruz sadece sigarayı bırakıyoruz! Sakın sigarayı hatırlatır diye bir şeylerden "kaçmayın". Tam tersi üstüne gidin ve o sigarasız yaşamayı öğrenin!