Mehmetçik Kut’ül Amare dizisi bu akşam başlıyor

Mehmetçik Kut’ül Amare ilk bölümüyle TRT ekranlarında bu akşam izleyiciyle buluşacak. Peki Kut'ül Amare nedir? Kut'ül Amare'de neler yaşandı? Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla ilk bölüm gösteriminin yapıldığı Mehmetçik Kut'ül Amare dizisi hakkında tüm merak edilenler...

Giriş Tarihi 18 Ocak 2018, 00:00 Güncelleme 18 Ocak 2018, 16:33
Mehmetçik Kut’ül Amare dizisi bu akşam başlıyor

İÇİNDEKİLER

Kut'ül Amare İngiliz kuvvetleri ve müttefikleri ile Osmanlı kuvvetleri arasında geçen I. Dünya Savaşı'nın temel muharebelerinden biri olarak tanımlanır. 1. Kut Muharebesi olarak da bilinir. Dicle Nehri kıyısında Kut'ül Amare şehri yakınlarında konuşlanmış İngiliz ve müttefiklerinin kuşatılmasıyla başlayan muharebe, kasabanın Osmanlı Ordusu tarafından ele geçirilmesi ve İngiliz birliklerinin tamamının esir alınması başarısıyla sona erdi.

Kut'ül Amare Kuşatması'nda binlerce asker esir alındı. İngiliz kuvvetleri ve müttefikleri, 23.000 ölü ve yaralı verdi.

Ayrıca bir Osmanlı askerinin İngiliz savaş uçağını tüfeğiyle düşürmeyi başardığı iddia edilir.

İngiliz tarihçisi James Morris, Kut'un kaybını "Britanya (İngiltere) askeri tarihindeki en aşağılık şartlı teslimi" olarak tanımlamıştır.

HAVADAN İLK İKMAL DENEMESİ
Kut'ül Amare Zaferinin askeri tarih açısından bir başka önemi de, bilinen ilk havadan ikmal denemesinin yapılmasıdır. İngiliz ordusunun Kut'taki birliklerini ikmal için 26 gün boyunca Dicle'deki Ora Üssü'nden 3 adet Short 184 tipi 225 beygirlik deniz uçakları ile bu kuşatma sırasında gerçekleştirmiş olmalarıdır.

İLK GÖSTERİM YAPILDI
Hazırlık süreci iki yıldan fazla süren ve büyük bir merakla beklenen TRT'nin yeni dizisi 'Mehmetçik Kut'ül Amare'nin ilk bölüm gösterimi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve oyuncularında katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dizisinin ilk bölümünün gösteriminin ardından eşi Emine Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım ile dizinin yapımcı ve oyuncularıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Gösterime ayrıca Başbakan Yardımcıları Bekir Bozdağ ve Fikri Işık, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler de katıldı.

DİZİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER
Diriliş Ertuğrul dizisinin yapımcı ve senaristi Mehmet Bozdağ'ın yapım ve senaryosunu üstlendiği, yönetmenliğini ise Mustafa Şevki Doğan'ın yaptığı 'Mehmetçik Kut'ül Amare' dizisi bu akşam TRT'de başlıyor.

Dizide 35 ana cast oyuncu ve 160 kişilik özel bir aksiyon ekibi yer alıyor. Projede bulunan oyuncu ve aksiyon ekibi, Türkiye'nin en iyi askerleri tarafından altı ay boyunca; at binme, göğüs göğüse çarpışma ve çöl şartlarında mücadele gibi 19. Yüzyıl'daki Osmanlı askerlerinin aldığı tüm eğitimlere tabi tutuldular.


Çekimleri İstanbul Riva'da kurulan dev platoda gerçekleştirilen, iddialı sahneleri ve başarılı oyuncuları ile kendisinden söz ettirecek dizinin kadrosunda; Kaan Taşaner, İsmail Ege Şaşmaz, İlker Aksum, Gamze Özçelik, Özgü Kaya, Yevlayiva Dedova, Semih Ertürk, Uğur Karabulut, İsmail Hakkı ve usta oyuncu Serdar Gökhan yer alıyor.

KONUSU
Dizide; vatanı için her türlü fedakârlığı göze alan Osmanlı Devleti'nin efsanevi komutanlarından Süleyman Askeri'nin komuta ettiği Osmancık Taburu ve dizinin ana karakterlerinden Mehmet'in silah arkadaşlarıyla birlikte, zorlu Irak coğrafyasında İngilizlere karşı verdikleri destansı mücadeleleri ve kahramanlıkları işleniyor.